'Almanya'

Almanya’da Vatandaşlık İçin “Alman Hayat Tarzına Uyma” Şartı Getiriliyor

Almanya’daki Koalisyon Hükümeti (CDU-SPD) var olan vatandaşlık yasasını değiştirmek üzere. Yeni yasada Alman vatandaşlığı için getirilmek istenen “Alman hayat tarzına uyma” şartı tartışma yarattı.

Fotoğraf: Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Hristiyan Demokrat Biriliği (CDU) ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’nin oluşturduğu “Büyük Koalisyon” vatandaşlık yasasını değiştirecek yasa tasarısını mecliste onaylamak üzere. 27 Haziran tarihinde Federal Meclis’ten geçmesi beklenen tasarı, göç uzmanları ve hukukçular tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar, koalisyon hükümetinin bir “öncü kültür paragrafı”nı hayata geçirmek istediğini iddia etmişti.

Vatandaşlık Yasası Neden Değiştirilmek İstendi?

Hükümet, vatandaşlık yasasının değiştirerek, DEAŞ terör örgütü üyelerinin elinden Alman vatandaşlığını almayı hedefliyordu. Ancak bu, geçerli delillerle ispat edilip söz konusu kişinin çifte vatandaş olması halinde mümkün. Çünkü Almanya’da yasa gereği hiçbir Alman vatandaşının, eğer vatandaşlığı geri çekildiğinde vatansız kalacaksa, kendi iradesine karşı ve bir kanun yoluyla, vatandaşlığı elinden alınamıyor.

İlk olarak bu hedefle başlayan vatandaşlık yasasında değişiklik teklifinin, görüşmeler esnasında bazı CDU’lu siyasileri teklifile genişletilmesi gündeme geldi.

Bu anlamda ise üç öneri genel kabul gördü:

  • Yanlış bilgilerle edinilen vatandaşlıkların şu anki gibi beş yıla kadar değil, on yıla kadar geri çekilebilmesi.
  • Sadece kimliği belli olan kişilere vatandaşlık verilmesi.
  • Birden fazla kişi ile evli olan kişilere vatandaşlık verilmemesi.

Almanya’da normal şartlar altında bir kişi, sekiz yıllık düzenli ikamet sonrasında, diğer şartları da yerine getirirse hukuksal açıdan Alman vatandaşı olma hakkına sahip. Bu madde ile ilgili ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

“Alman Hayat Tarzına Uyma” Maddesi Tepki Çekti

Yeni tasarıda asıl tartışmayı ise sonradan eklenen “Alman hayat tarzına uyma” maddesi oluşturdu. Normal şartlarda Almanya’da sekiz yıl düzenli ikamet, dil yeterliliği, anayasaya bağlılık ve suç işlememiş olmak yeterli iken, “çok eşli olanlar” gerekçe gösterilerek eklenen yeni madde tartışma yarattı. Ayrıca tasarıda “Alman hayat tarzına uyma” maddesinin sınırlarının tam olarak belirtilmemesi, vatandaşlık başvurularındaki değerlendirmeyi memurların her türlü yorumuna açık bırakacağı endişelerini artırdı.

Federal Avukatlar Derneği ve göç organizasyonları haricinde bazı siyasiler de yasa tasarısına tepki gösterdi. Yeşiller Partisi (Die Grüne) göç politikaları sözcüsü Filiz Polat, yasa taslağını “Öncü kültür kavramını vatandaşlık hakkı yasasının zemini üzerine oturtmak” olarak değerlendirdi. Yeni Alman Örgütleri Ağı’nın sözcüsü Ferda Ataman da vatandaşlık yasası reformu ile koalisyonun, göçmenlerin DEAŞ teröristi, sosyal asalak ve hile yoluyla vatandaşlık edinen kişiler olarak görülmesine katkı sunacağının altını çizdi. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler