"Almanya"

Adalet Divanı’nın Kararı: “Vatandaşlık Kaybı Süresiz Oturum İznini Engellemez”

Almanya’da bir Türk vatandaşı tarafından açılan dava sonucunda Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı, vatandaşlık kaybı durumunda süresiz oturum hakkının geçerliliğini yitirmediğine hükmetti.

Fotoğraf: Shutterstock / Marian Weyo

Almanya’da 2000 yılından sonra Alman vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığını bırakmaları gerekiyor. Alman vatandaşlığına geçmesine rağmen yeniden Türk vatandaşlığını alan kişiler ise “gizli çifte vatandaş” olarak isimlendiriliyor. İzin almadan yeniden Türk vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı otomatik olarak geçersiz sayılıyor.

Adalet Divanı’na Taşınan Oturum İzni Tartışması

Alman vatandaşlığının iptal edilmesi durumunda oturum izni ile ilgili durum konusunda Avrupa Adalet Divanı yeni bir karar verdi. Adalet Divanına taşınan davada müşteki Türk kadın, 1970 yılında eşiyle birlikte Almanya’ya göç etmişti. 2001 yılında Alman vatandaşlığına kabul edilen kadın, 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasındaki anlaşma uyarınca önce sınırlı, sonra sınırsız oturum hakkı kazanmıştı. Alman vatandaşlığını kabul ettikten birkaç ay sonra Türk vatandaşlığına geçtiğinden dolayı söz konusu kadın Alman vatandaşlık hakkını kaybetti. Bunun neticesinde birkaç kez uzatılan geçici bir oturum izni aldı. 2017 yılında kalıcı oturum izni için başvurdu, ancak ikamet ettiği Duisburg şehri bu başvuruyu reddetti. Bunun üzerine dava Düsseldorf İdare Mahkemesi’ne, oradan da Avrupa Adalet Divanı’na taşındı.

Karar: “Önceki Haklar Yitirilemez”

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasındaki ilişkinin geliştirilmesine ilişkin 19 Eylül 1980 tarihli Ortaklık Konseyi kararına tabi olanların, vatandaşlık kaybı durumunda öncesinde sahip oldukları hakların yitirilemeyeceğine karar verdi.

Kararın neticesinde Almanya’da yaşayan Türkler, Alman vatandaşlığına geçtikten sonra izinsiz olarak Türk vatandaşlığına geçmeleri ve Alman vatandaşlığını kaybetmeleri durumunda ikamet prosedürleri yeniden başlatılmayacak; önceki hakları geçerliliğini sürdürecek. Yasal olarak edinilmiş olan oturum izninin devam etmesi, ancak tarafların kamu güvenliği için gerçek veya ciddi bir tehlike oluşturdukları veya ülkeyi meşru bir sebep olmaksızın kayda değer bir süre için terk ettiklerinde sınırlandırılabilecek. (is)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler