'İllegal Çifte Vatandaşlık'

Almanya’da Gizli Çifte Vatandaşlık Sorgulamasına İçişleri Bakanlığından Açıklama: “Yanlış Anlaşılmaydı!”

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde bazı belediyelerde gizli çifte vatandaşlık araştırması kapsamında Türkiye kökenlilere yollanan ve büyük tepkilere neden olan mektuplarla ilgili Eyalet İçişleri Bakanlığından açıklama geldi.

Fotoğraf: Shutterstock.com, Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da gizli çifte vatandaşlık tartışması yeniden alevlendi. Geçen hafta Almanya’da Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti İçişleri Bakanlığının, belirli yıllar içerisinde Türk vatandaşlığına geçmiş Türkiye kökenlilerin gizli çifte vatandaşlığını araştırdığı ortaya çıkmıştı.

Bu araştırma kapsamında eyaletteki Gelsenkirchen şehrinde yalnızca Türkiye kökenli çifte vatandaşlara mektup gönderilmiş ve müsaade almayarak Türk vatandaşlığına geçen kişilerin bu duruma yönelik beyanda bulunmaları istenmişti. Sosyal medyada büyük tepkiye neden olan bu mektupla ilgili Gelsenkirchen Belediyesi ilk kez Perspektif’e açıklama yapmış ve özür dileyerek sorgulama işlemine son verdiklerini belirtmişti.

Sorgulama 2019 Yılına Dayanıyor

Türkiye kökenlilerin gizli çifte vatandaşlığını araştıran mektuplarla ilgili açıklama bu sefer Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığından geldi. Belediyelere talimatı veren KRV İçişleri Bakanlığının Perspektif’e yaptığı açıklamaya göre, 26 Ağustos 2019’da Federal İçişleri Bakanlığından Eyalet İçişleri Bakanlıklarına ve Senato İdarelerine bir genelge yollandı.

Genelgede, belediyelere sunulan ve kişinin vatandaşlığı hakkında bilgi veren nüfus kayıtlarının giderek artan şekilde manipüle edildiği bilgisi paylaşıldı. Bu manipüle edilen kayıtların, Alman vatandaşı olduktan sonra izinsiz bir şekilde Türk vatandaşlığına geçenler nedeniyle oluşturulduğu bildirildi. Almanya’da 1 Ocak 2000‘den sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin yasal olarak Alman vatandaşlığını kaybetmeleri söz konusu olduğu için, Federal İçişleri Bakanlığı bu bağlamda belediyelere pasaport başvurularında gizli çifte vatandaşlığın kontrol edilmesine yönelik talimat verdi. Yalnız İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre bu talimat, Gelsenkirchen’de olduğu gibi, belediyeler tarafından çifte vatandaş olan Türkiye kökenlilere mektup yollanmasını ve sebepsizce gizli çifte vatandaşlığın sorgulanmasını içermiyordu.

Gizli Çifte Vatandaşlığın Araştırılması Konusunda Yeni Yönergeler Gönderildi

Gelen tepkilerden sonra, KRV İçişleri Bakanlığı belediyelerin pasaport, kimlik ve vatandaşlık işlemleriyle ilgilenen yetkili dairelere yeni bir yönerge yollayarak, söz konusu genelgenin esas amacını ve doğru uygulanış biçimini yeniden hatırlattı. Bu yönergede gizli çifte vatandaşlık sorgulamasının yalnızca pasaport ve kimlik kartıyla ilgili başvurularda gerçekleşmesi gerektiği açıklandı.

Belediyelerin bu yönergeden sonra kimlik başvurularında gizli çifte vatandaşlıkları nasıl sorgulayacakları ise henüz belli değil.(ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler