'Cami Saldırısı'

Fransa’da Cami Duvarına Gamalı Haç Çizildi

Fransa'nın güneybatısındaki Agen kentindeki bir cami duvarına hakaret içerikli işaretler ve gamalı haç çizildi. Saldırganın görüntüleri caminin güvenlik kamerasına yansıdı.

@AA değişiklikler: Perspektif

Fransız basınındaki haberlere göre, Agen kentindeki bir cami duvarına pazar günü sabaha karşı İslam karşıtı hakaret içerikli semboller ve gamalı haç işareti çizildi. Saldırıyı gerçekleştiren kişiye ait görüntüler caminin güvenlik kamerasına yansıdı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, camiye yapılan saldırıyı “iğrenç” olarak nitelendirdi. Darmanin, Müslümanlarla dayanışma içinde olduğunu ve saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, “Bu iğrenç eylemler cumhuriyet değerleriyle bağdaşmıyor.” dedi. 

Fransa’daki Müslümanların çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi (CFCM) Agen’deki cami saldırısını kınadıklarını açıkladı. CFCM bünyesinde faaliyet gösteren Fransa İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri de çirkin eylemi kınayarak, saldırının Müslümanların en önemli bayramı olan Kurban Bayramına 5 gün kala gerçekleştirilmiş olmasına dikkat çekti. Zekri, bunun bir “provakasyon ve Müslüman Fransız vatandaşlarına bir hakaret” olduğunu ifade etti.

Kamera Kayıtları Polise Teslim Edildi

Agen kenti Müslümanlar Birliği Başkanı Messaoud Settati, saldırı haberinden sabah 2 sularında haberdar olduğunu belirtti. Caminin güvenlik kamerasına yakalanan saldırganın eylemini gece yarısından hemen sonra gerçekleştirdiği aktarılırken, Settati caminin ilk defa böyle bir hakarete uğradığını vurguladı. Saldırıya ait kamera kayıtlarının ise polise teslim edildiği bildirildi.

Fransa’da İslamofobi Tırmanışta

Fransa’da yapılan son araştırmalara göre Müslümanlar, ülkede Hristiyanlardan sonraki ikinci büyük dinî grubu oluşturuyor. Buna rağmen Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede 2019 yılında meydana gelen ırkçı olaylar ile ilgili yayımlanan rapor, İslamofobi’nin bir önceki yıla göre yüzde 54 oranında arttığını ortaya koyuyordu.

Son yıllarda sık sık islamofobik saldırılar ve Müslüman karşıtı siyaset ile gündeme gelen Fransa’da geçtiğimiz mayıs ayında Cholet kentindeki bir camiye de benzer bir saldırı düzenlenmişti. Kovid-19 nedeniyle kapalı tutulan caminin duvarına ölüm tehdidi içeren yazı yazılmıştı.

28 Ekim 2019’da 84 yaşındaki aşırı sağcı eski bir aktivist ülkenin güneyindeki Bayonne şehrinde bir camide ateş açarak 2 Müslümanı öldürmüştü. Saldırıyı takip eden kasım ayında 10 binden fazla insan Paris’te İslamofobiye karşı yürümüştü. (AA/P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler