'Fransa'

Fransa’da Müslümanlar Seçimini Yaptı: CFCM’in Yeni Delegeleri Belli oldu

Fransa'da Müslümanların oluşturduğu çatı kuruluş Fransa İslam Konseyi'nin delegelerini belirlemek üzere 25 bölgede 800'den fazla camide seçimler gerçekleştirildi.

20 Kasım 2019 admin

Fransa’da Müslümanların çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) 90 delegesinden 45’ini belirlemek için gerçekleştirilen seçimler sonuçlandı. Perspektif’in CFCM kaynaklarından edindiği bilgiye göre 10 ile 17 Kasım arasında 25 bölgede 800’den fazla camide gerçekleştirilen seçimlerde en büyük başarıyı Fas hükümetine yakınlığı ile bilinen Fransa Müslümanlar Birliği (UMF) elde etti. Kısa süre önce Fransa Müslümanları Topluluğu’ndan (RMF) ayrılarak kurulan, CFCM’de de hiçbir delegesi bulunmayan UMF, 45 delegenin 17’sini almayı başardı. Buna karşılık, CFCM’de hali hazırda 9 delegesi bulunan RMF ise 6 delege elde edebildi.

CIMG’den Önemli Başarı: 3 Bölgede Eş Başkanlık Kazandı

Seçimlerde önemli bir başarıyı da Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) elde etti. Fransa genelinde 70 camisi bulunan CIMG, 2013’de gerçekleştirilen son seçimlerde 1 olan delege sayısını önce CFCM’deki reformla 4’e, son seçimde de 3 delege daha elde ederek 7’ye yükseltti. Bu sonuçla CIMG, seçimlerin gerçekleştirildiği bölgeler arasında büyüklük olarak ilk 3 sırayı alan Paris, Lyon ve Strasbourg’da da delege çıkararak bu bölgelerde eş başkanlık görevini elde etmiş oldu. Fransa genelinde 270 camiye sahip DİTİB’in temsil edildiği Fransa Türk Müslümanları Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ise 6 delege elde etti. Böylece CCMTF, 2013 seçimlerinde elde ettiği 6 delege sayısını korumuş oldu. Atanmış delegelerle CFCM’deki temsil sayısı da 12 olarak şekillendi.

En Büyük Kayıp Paris Büyük Cami ve MF’de 

Seçimlerde en büyük yenilgiyi ise Cezayir kökenlilerin oluşturduğu Paris Büyük Camii (GMP) ile eski adı Fransa İslam Kuruluşları Birliği (UOIE) olan Fransa Müslümanları (MF) aldı. Halen CFCM Başkanlığını da yürüten Dalil Boubakeur idaresinde ve CFCM’de 9 atanmış delegesi bulunan Paris Büyük Camii, 6 delege daha alarak temsil sayısını 15’e yükseltti. Yine 9 delegeye sahip MF ise seçimlerde sadece 1 delege çıkararak temsil edildiği delege sayısını 10’a yükseltebildi.

CFCM Yeni Başkanını 7 Aralık’ta Seçecek

Yeni seçilen delegeler daha önce 2 kez ertelenen, son olarak da 7 Aralık tarihi olarak duyurulan seçimlerde CFCM’in yeni başkanını seçecek. Başkanlık yarışında, CFCM’e 1 Temmuz’da Ahmet Oğraş’ın ayrılması ile geçici olarak getirilen Dalil Boubakeur’in ismi ön plana çıkıyor. 90 delegeye sahip CFCM’in 45 delegesi ise atama yoluyla belirleniyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler