'Başörtüsü Yasakları'

Fransa’da Başörtülü Rahibeyi Huzurevine Almadılar

Fransa’da huzurevine yerleşmek isteyen rahibe, başörtülü olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Olaya tepki gösteren bölge rahibi, huzurevinin Hristiyan düşmanlığı yaptığını savundu.

Fransa’nın doğusundaki Haute-Saône bölgesinde, belediyeye bağlı Vesouls Huzurevi’ne yerleşmek isteyen 70 yaşındaki bir rahibe, başörtülü olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi.

Fransız medyası, hayatını ülkenin güneydoğusundaki Drome şehrinde bir manastırda geçirdiği kaydedilen rahibenin, ömrünün kalan günlerini doğduğu topraklarda geçirmek amacıyla huzurevine başvurduğunu aktardı.

Huzurevine Yerleşmek İçin Başörtüyü Çıkarma Şartı Koştular

Başvuruyu gerçekleştirdikten sonra huzurevine yerleşmek için hazırlıklara başlayan rahibe, önce yer yok denilerek bekleme listesine konuldu. Temmuz ayında ise huzurevinden başvurusunun kabul edildiğine dair bir mektup gönderildi. Ancak aynı mektupta laiklik prensibi gereği görünür dini simgeye izin verilemeyeceği, bu nedenle huzurevinde kendisine ait bir oda tahsis edilebilmesi için başörtüsünü çıkarmasının mecburi olduğu aktarıldı. Görünmeyecek şekilde haç takmasının ise sıkıntı çıkarmayacağı mektuba eklendi.

Bu şartı reddeden rahibenin hiçbir şekilde başörtüsünü çıkarmayı kabul etmediği, daha sonra özel bir daire kiralayarak oraya yerleştiği duyuruldu.

“Başörtüsü Bir İtaatin Değil Bir Adayışın Sembolüdür”

Olay sonrası açıklama yapan Vesoul Bölge Rahibi Florent Belin huzurevinin tutumunu kınadığını söyledi. Olayın Hristiyan düşmanlığı olduğuna dikkat çeken rahip, laiklik ilkelerinin yanlış yorumlandığını savundu. Rahibenin maruz kaldığı durumu kısa bir süre önce oğluyla ziyaret ettiği Besançon Bölge Meclisi’nde başörtülü olduğu gerekçesiyle hakarete uğrayan anneye benzeten rahip Florent Belin, “Şahsen, inanç gereği takılan bir başörtüsünün zararlı olacağına inanmıyorum. Çünkü başörtüsü bir itaatin değil bir adayışın sembolüdür.”dedi.

Herkes İçin Kurallar Aynı

Fransız medyasının irtibata geçtiği belediyenin Sosyal Hizmetler Başkanı ise konunun kendileri için kapandığını söyledi. Rahibenin “herkes için aynı olan prosedür kurallarını kabul etmek istemediğini” söyledi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler