"Fransa"

“Fransa İslamı” Raporuna Müslümanlardan Tepki: “Dindarlar Yaftalanıyor”

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un ülkedeki İslamı yeniden yapılandıracağını açıklamasından sonra kamuoyuyla paylaşılan ilk rapor Müslümanların tepkisini çekti. Fransa’nın önde gelen İslami kuruluşlarının yöneticileriyle raporu konuştuk.

17 Eylül 2018

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un ülkedeki İslam’ın yeniden yapılandırılacağını açıklamasından sonra nasıl bir yol izleyeceği henüz belli olmadı. Ancak kamuoyuna yansıyan Macron’a yakın isim Hakim El Karoui tarafından hazırlanan rapor, tartışma yarattı. Raporda, helal ete vergi, hac ibadetinin kontrol altına alınması gibi önerilerin yanı sıra, başörtüsü takan ya da helal et yiyenlerin İslamcı olarak gösterilmesi tepki çekti. Raporu Perspektif’e değerlendiren Fransa’nın önde gelen İslami kuruluşlarının yöneticileri, Müslümanları ilgilendiren konularda Müslümanların diskalifiye edilmeye çalışıldığını savundu. 

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş, devletin İslam dinini yapılandırmak için böyle bir girişimde bulunmasının yasalara aykırı olduğunu savundu. Fransa’nın laik bir ülke olduğunu hatırlatan Oğraş, “Dini teşkilatları ancak o dinin mensupları değiştirebilir. Söz sahibi onlar. Fransa din ve devlet arasında ayrım olan laik bir ülke. Buna herkesin saygı göstermesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı. Raporun Cumhurbaşkanı Macron’u köşeye sıkıştırmak için hazırlanmış olabileceğine dikkat çeken CFCM Başkanı, Fransa’da yükselen Müslüman düşmanlığını hatırlattı. Raporun İslam düşmanlığı üzerine oynadığını savunan Oğraş, hiçbir yapıcı yanının olmadığını, İslam dinini kötü gösterme amaçlı olduğunu savundu.

Rapora yönelik eleştirilerini sürdüren CFCM Başkanı, “Yeni sömürgeci bir tutumun ispatı, beyinlerimizi sömürmeye çalışıyorlar. ‘İslam budur!’, ‘başörtü takanlar islamcı’ diye yaftalınıyor. Vahim bir olay.” dedi. Rapora fazla değer yüklememek gerektiğini de savunan Oğraş, raporun şimdilik hükümetin görüşünü yansıtmadığını kaydetti. Ancak Müslümanların yapıcı olup rapora tepki göstermesinin önemli olduğunu aksi takdirde raporun hükümet tarafından da kabul görebileceği uyarısında bulundu. 

“Başörtüsü Takanlar ‘İslamcı’ Diye Yaftalanıyor”

Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği’nin (CCIF) eski Başkanı ve mayıs ayında onbinlerce kişinin katıldığı Müslümanlarla Geniş İstişare organizasyonunun da hazırlayıcısı Marwan Muhammad ise raporu “tam bir maskaralık” sözleriyle özetledi. Raporun tamamen yanlış bilgilere dayandığını kaydeden Muhammad, başörtüsü takanlar ve helal ürün tüketenlerin ‘İslamcı’ diyerek sınıflandırıldığını aktardı. Yeni çalışma ile Müslüman toplumun kontrol edilmeye çalışıldığını da savunan Muhammad, Müslümanları ilgilendiren konularda Müslümanların söz sahibi olmasının engellendiğini dile getirdi. Ancak bu zamanda böyle bir olayın mümkün olamayacağını da hatırlatarak,  “Müslüman dernekler olarak seferber olmalıyız.” dedi.

Müslümanlarla Geniş İstişare çalışması hakkında da bilgi veren Marwan Muhammad, istişarenin 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Muhammad, “İnsanların katılımı mükemmeldi. Bu büyük bir umudun göstergesi.” ifadelerini kullandı. 30 Eylül’de sonuçları açıklayacaklarını kaydeden Müslüman aktivist, Müslüman derneklerin yapısı ile ilgili önerilerinin olacağını ilerleyen dönemde Müslümanların çok çalışması gerektiğini aktardı. 

“Müslümanların Temsil Edilmeye İhtiyacı Yok”

Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) Genel Sekreteri Fatih Sarıkır da raporda “Fransa İslamı”nın yeniden yapılandırılması için Müslümanları idare eden derneklerin baypas edilip yerine yeni bir kurum oluşturulmaya çalışıldığını aktardı. Raporu hazırlayan  Hakim El Karoui’nin Müslümanların temsilini camilerin dışına da çıkarıp, dini kabul etmeyen ‘Müslümanları’ da buna dahil etmeye çalıştığını belirtti. Ancak CFCM’in Müslümanları temsil gibi bir iddiası olmadığını sadece camiler ve imamlarla ilgili tasarrufta bulunulduğunu kaydeden Sarıkır, Müslümanları temsilen bir kurum kurulmasının da doğru olmayacağını söyledi. Fatih Sarıkır, “Müslümanları temsil eden bir kurum olsun demek bile sıkıntılı. Müslümanlar normal bir vatandaş. Siyasi ya da başka konularda kendi kararlarını yerine getirirler.” dedi. 

Temmuz ayında Fransa’daki Müslüman kuruluşlarının CFCM ile birlikte yaptıkları toplantıya da dikkat çeken Fatih Sarıkır, Fransa’da camilerin finansmanı ve imamların maaşı ile ilgili Müslüman Dininin Finanse Edilmesi ve Desteklenmesi Derneği’ni (AFSCM) kurduklarını hatırlattı. Bu derneğin çalışmaları ile ilgili ilerleyen dönemlerde Fransalı Müslümanları sıkı bir sürecin beklediğini de kaydeden Fatih Sarıkır, ayrıca zaten CFCM’in reform edilmesi ile ilgili içerde bir talep olduğunu, ilerleyen dönemlerde bu konular üzerinde yoğunlaşılacağını aktardı.

Macron Fransa’da İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti. 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler