'Mültecilerin Yönelik Geri İtme'

AB, Frontex ve Yunanistan’dan “Geri İtmelerle” İlgili Soruşturma Bekliyor

Avrupa Birliği (AB), AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansının (Frontex) Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberler üzerine hem Yunanistan'ın hem de Frontex'in soruşturma başlatmasını istedi.

Avrupa Komisyonu, Brüksel © Felix Catana@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

AB Komisyonu sözcülerinden Adalbert Jahnz, günlük basın toplantısında mültecilerin geri itilmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken, “Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. AB Komisyonu, geri itmeler ve temel haklarla iltica hakkının korunmasına yönelik AB hukukuna aykırı davranışlarla ilgili haberler hakkında derin endişe duymaktadır.” ifadesini kullandı.

Komisyonun Frontex ile temas halinde olduğunu aktaran Jahnz, Frontex’in de Yunanistan makamlarıyla görüştüğünü ve Yunanistan‘ın iç tahkikat başlattığını söyledi. Jahnz, “Biz hem Yunanistan makamlarından hem de Frontex’ten bu tür haberleri derinlemesine soruşturmasını ve AB yasalarına tam olarak uyulmasını bekliyoruz.” dedi.

Belgelenmesine Rağmen Yunan Hükûmeti Mültecileri Geri Gönderdiğini Reddediyor

Almanya’nın Der Spiegel dergisinin araştırmasında, Yunan sınır muhafızlarının mültecileri açık denize geri ittikleri ve Frontex’in de yasa dışı operasyonlarda yer aldığı ifade edilmişti. Frontex tarafından kullanılan bir uçağın mültecileri durdurduğu, uçaktaki kamera görüntülerinin Varşova’daki Frontex genel merkezine canlı olarak aktarıldığı ancak Frontex’in söz konusu bölgeye mültecilerin kurtarılması için yardım göndermediği belirtilmişti. Spiegel’in ve başka medya kuruluşlarının zorla geri göndermelerin birçoğunu tam olarak belgelemiş olmasına rağmen Yunan hükûmeti, mültecilerin Türkiye’ye zorla geri gönderildiğini reddediyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler