"Düzensiz Göçmenler"

Düzensiz Göçmenlerin Bulunduğu Tekne Faciasında 140 Ölü

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Senegal'de geçen hafta yaşanan tekne faciasında en az 140 kişinin öldüğünü duyurdu. IOM, olayı "2020'de yaşanan en büyük düzensiz göç felaketi" olarak niteledi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) yapılan açıklamada, Senegal‘den İspanya’ya gitmek üzere yola çıkan ve yaklaşık 200 düzensiz göçmeni taşıyan teknenin batması sonucu en az 140 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

“Yılın En Büyük Düzensiz Göç Felaketi”

IOM, olayı “2020’de yaşanan en büyük düzensiz göç felaketi” olarak niteledi. IOM’un Senegal’deki Misyon Başkanı Bakary Doumbia, “Hükümetleri, ortaklarımızı ve uluslararası toplumu, gençlerin çaresizliğini kullanan kaçakçılık ağlarına karşı mücadele için iş birliğine çağırıyoruz. Kaçakçıların kazanç sağlamalarını engellemek için yasal kaçış yolları oluşturmalıyız.” açıklamasında bulundu.

Senegal makamlarından daha önce yapılan açıklamada, ölü sayısı 20 olarak belirtilmişti.

İspanya’ya gitmek isteyen düzensiz göçmenlerin bulunduğu tekne, 24 Ekim’de motor arızası nedeniyle başkent Dakar’a 80 kilometre mesafedeki Mbour kenti açıklarında batmıştı.

Bu Yıl En Az 414 Kişi Hayatını Kaybetti

Senegal‘de özellikle genç işsizlerin fazla olduğu bölgelerdeki gençler, balıkçı tekneleri ve botlarla kaçak yollardan Atlantik Okyanusu’nu geçerek İspanya’ya gitmeye çalışıyor.

IOM’a göre, Batı Sahra’dan İspanya’nın Kanarya Adaları’na seyahat edenlerin sayısı son haftalarda keskin bir artış gösterdi. 2020’de, bu rotada en az 414 kişi hayatını kaybetti. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler