'Arakanlı Müslümanlar'

Bangladeş, Arakanlı Mültecileri Tartışmalı Adaya Yerleştirmeye Başladı

Bangladeş, Myanmar'daki baskı ve şiddetten kaçarak ülkeye sığınan Arakanlı mültecileri, Bengal Körfezi açıklarındaki Bhasan Char Adası'na yerleştirmeye başladı.

Fotoğraf: Mamunur Rashid / Shutterstock.com

Bangladeşli yetkililerin verdikleri bilgiye göre, 100 aileden oluşan 600 kişilik ilk mülteci grubu, kıyıdan 50 kilometre uzaktaki adaya gitmek üzere yola çıktı. Mültecilerin önce Bangladeş’in güneyindeki Chottogram Limanı’na götürüleceği, ardından donanma ve sahil güvenlik gemileri eşliğinde adaya ulaştırılacağı belirtildi.

Bhusan Char Kamp Rehabilitasyon Projesi Direktörü, Abdullah Memun Çavduri, Ada’da 100 bin mültecinin yerleşimi için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Çavduri, “Mültecileri kabul etmeye hazırız. Umarım istekli Rohignyalar (Arakanlı Müslümanlar), Kovid-19 sağlık yönergelerine ve diğer hükûmet prosedürlerine uygun şekilde aşamalı olarak buraya gönderilmeye başlanır.” dedi.

Mülteci Koruma ve Yurduna İade Komisyonu (RRRC) Koordinatörü Ebu Taha Büyan, adaya yerleştirilmesi onaylanan tüm mültecilere sağlık kontrollerinin yapıldığı, tüm sürecin gönüllülük esasına göre yürütüldüğünü ifade etti.

İnsan Hakları Örgütleri Endişeli

Öte yandan, bazı uluslararası insan hakları örgütleri, Bangladeş hükûmetinin yeniden yerleştirme planına dair endişelerini dile getirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yaptığı açıklamada, “Hükûmet mültecileri adadaki koşullar hakkında yeterince bilgilendirmedi. Ayrıca yetkililerin bazı yanıltıcı bilgi ve teşviklerle onları adaya gitmeye ikna ettiğine dair iddialar var. Örneğin, bir mülteci, adaya gidenlere Myanmar’a dönüş için öncelik verileceği ve kişi başı 5 bin Bangladeş takası (yaklaşık 59 dolar) yardım yapılacağı vaadiyle adını listeye eklettiğini, ancak halen adada yaşayan mültecilerin hapishane benzeri tesislerde yaşadıkları ve hareket özgürlüklerinin olmadığını öğrenince fikrini değiştirdiğini söylüyor.” denildi.

Açıklamada, halen Ada’da yaşayan 306 Rohingya’nın durumuna ilişkin, “Adadakiler hareket özgürlüğüne sahip olmadıklarından, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından ve eğitim alamadıklarından şikayet ediyor.” ifadeleri yer aldı.

Fortify Rights (Hakları Güçlendir) Örgütü Bölge Direktörü İsmail Wolff da Bhasan Char Adası’nın dış dünyadan izole bir yer olduğuna ve denize batma riskinin bulunduğuna dikkat çekerek, “İnsan haklarına ve insani yaşam koşullarına dair tüm endişeler giderilmeden, doğru bilgiye dayalı bir rıza sağlanmadan tek bir mülteci dahi adaya yerleştirilmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Bangladeş Ofisinden yapılan açıklamada, uluslararası uzmanlardan oluşan bir heyetin adanın yerleşime uygunluğuna dair soruşturma yürütmesi çağrısında bulunuldu. Mültecilerin eğitim, sağlık bakımı ve temel ihtiyaçlara erişiminin sağlanmasının gerektiği vurgulanan açıklamada, “Rohingya mültecileri, yeniden yerleşim konusunda açık, doğru ve güncel bilgilere dayalı olarak özgür ve bilinçli karar verebilmeliler.” ifadesine yer verildi.

Bu arada, aralarında Uluslararası Af Örgütü ve ülke dışında Rohingyaları temsil eden örgütlerin bulunduğu çok sayıda insan hakları kuruluşu, BM denetiminde bir araştırma yapılmadan adanın mültecilerin yerleşimine açılmaması çağrısında bulundu.

Adada Kalan Kadınlar Açlık Grevi Başlatmıştı

Daha önce de tartışmalara konu olan Bangladeş’teki Bhasan Char Adası’nda tutulan bir grup Arakanlı Müslüman (Rohingya) kadın, geçtiğimiz eylül ayında ailelerine kavuşmak için açlık grevi başlatmıştı.

Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrindeki Kutupalang kampınd yaşayan Ansar Ali adlı bir sığınmacı yaptığı açıklamada, Arakanlıların Bhasan Char Adası’nda mahkum gibi yaşadıklarını belirterek, “Burada kalanların bir sürü problemi var. Yetkililer, adada yaşayanların tamamen izolasyonda olması için SIM kartlarını ellerinden aldı.” demişti. adada tutulan Arakanlı Müslümanlar için çok endişeli olduklarını ifade eden Ali, adada kalan kadınların neredeyse beş aydır ailelerinden uzakta olduğunu ifade etmişti.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler