"Almanya"

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletinde “Young Schura” Kuruldu

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletinde “Young Schura” adında eyaletteki Müslüman gençlik kuruluşlarını çatısı altında toplamayı hedefleyen yeni bir çatı kuruluşu oluşturuldu.

Fotoğraf: Ayşenur Erden / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletinde Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan “Schura”, “Young Schura” (Genç Şura) adında gençlik çatı derneğini kurdu. Young Schura’nın kuruluş toplantısı pazar günü Hannover kentinde gerçekleştirildi.

2018 yılından beri gençlik çalışmalarında faal olan Young Schura, birçok etnik kökene sahip olan, sosyal ve siyasi gelişmeleri yakından takip eden Müslüman gençlerden ve genç yetişkinlerden oluşuyor. Müslüman gençlik çalışmalarını geliştirmeyi hedefleyen Young Schura, Aşağı Saksonya Eyaletinde yaşayan Müslüman gençlerin dinî ve kültürel yaşamını destekliyor. Gençlik derneklerinin diyalog halinde olmalarını amaçlayan Young Schura, derneklerin siyasi ve sosyal olarak aktif katılımını teşvik ediyor. Çatı kuruluşu, gençlik faaliyetlerin profesyonelleşmesi adına yetkilendirme ve bilgi aktarımını sağlamayı hedefliyor.

“Faaliyetlerimizin Resmî Olarak Görünür Hâle Gelmesini İstedik”

Young Schura Eş Başkanı Ayşenur Erden, neden böyle bir çatı kuruluşuna ihtiyaç duyulduğunu şu şekilde yanıtlıyor: “Faaliyetlerimizin önem kazanmasını, resmî olarak görünür hale gelmesini ve tanınmasını istedik. Müslüman gençlik dernekleri ve diğer dernek ve kuruluşlar için bir arabulucu ve irtibat mekanizması oluşturmak istedik.” Aşağı Saksonya Eyaletinde Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan Schura’nın bünyesinde 90’a aşkın derneğin bulunduğunu söyleyen Erden, “Çatı kuruluşun çalışmalarında bulunan gençler, gençlere yönelik teşkilat çalışmaları sunuyor. Young Schura’yı da değerli kılan bu.” vurgusunda bulundu.

Young Schura’nın gelecekteki çalışmalarına değinen Erden, Müslüman gençlik derneklerin yapmış oldukları çalışmaları eyaletteki önemli merci ve yetkililere sunmak ve tanıtmak istediklerini kaydetti. Erden, gençlik çalışmalarını profesyonelleştirmek adına önemli adımlar atmak istediklerini vurgulayarak, “Gençlik derneklerinde görev alan gençler bunu gönüllü yapıyor. Bu gençlerin ileride eğitim programlarına katılarak sertifika almalarını ve faaliyetlerini daha profesyonel bir şekilde devam ettirmelerini hedefliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“Birçok Gençlik Dernekleri Resmi Olarak Tanınmamış”

Kuruluş sürecindeki zorluklara da değinen Erden, “’Birbirinden farklı çalışmalar yürüten, farklı çalışma şekillerine sahip olan Müslüman gençlik derneklerini nasıl bir araya getirebilir ve kurumsallaştırabiliriz?’ sorusunun cevabını bulmak çok zor oldu. Bununla beraber birçok hukuki meseleyle alakalı bilgi edinmek zorundaydık. En büyük engel ise Alman gençlik derneklerinden çok farklı çalışan Müslüman gençlik derneklerin gerekli merciler tarafından hâlâ resmi olarak tanınmış olmamasıydı.” diye konuştu. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler