'Belçika'

Belçika’da Dinî Nikah Törenlerine 10 Kişinin Katılımı Mümkün Olabilir

Belçika’da Danıştay, Kovid-19 önlemleri kapsamında dinî hizmetlere yönelik yasakların aşırıya kaçtığına hükmetti. Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, bugün ülkedeki dinî cemaatlerle bir araya gelerek önlemlerin dinî hizmetler için yeniden yapılandırılması konusunu görüşecek. Ülkede an itibarıyla cenaze törenlerinde 15, nikah törenlerinde ise en fazla 5 kişi bulunabiliyor.

Belçika’da hâlihazırda dinî nikah ve cenaze törenleri dışında kalan diğer tüm dinî hizmetler yasaklanmış durumda. Bu kısıtlamaya göre, cenaze törenlerinde azami olarak 15 kişi bulunabilirken, nikah törenlerinde en fazla 5 kişi bulunabiliyor.

Dinî nikah törenlerine yönelik olan 5 kişi kısıtlaması, nikahlarda en az 10 kişinin bulunması şartını koşan Yahudi cemaatine göre yeterli bir sayı değildi. Bunun üzerine harekete geçen Yahudi örgütleri Danıştay’a şikâyette bulunmuştu. Şikâyet üzerine Danıştay, Kovid-19 önlemleri kapsamında dinî hizmetlere yönelik yasağın aşırıya kaçtığına karar verdi ve ülkede dinî hizmetlerin sınırlarına yönelik yapılandırılmanın sağlanması için bu hafta pazar gününe kadar zaman tanıdı. Danıştay’ın kararına istinaden, Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, bugün ülkedeki dinî cemaatlerle bir araya gelerek Covid-19 önlemlerinin dinî hizmetler için yeniden yapılandırılması konusunu görüşecek.

Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, “Yahudi nikah törenlerinde asgari olarak 10 kişi bulunması gerektiği için, Danıştay aktüel kısıtlamadan bu inanca sahip olanların dinî nikahlarının yapılamadığı gerekçesiyle rahatsız.” açıklamasında bulundu. Van Quickenborne, eğer bir istisna olacaksa da dinlere eşit şekilde muamele etmenin gerekli olduğunu vurguladı. Van Quickenborne, yapılacak görüşmeler sonrasında, dinî törenlere 10 kişinin katılımının mümkün olacağını düşünüyor.

Din Özgürlüğü ile Toplum Sağlığı Arasında Kurulması Gereken Denge

Fakat Van Quickenborne’e göre alınacak karar, Noel bayramını kapsamıyor. Hükûmet tarafından konuyla ilgili önceden alınan kararın geçerli olacağını vurgulayan Van Quickenborne, rakamların rahatlamaya mahal vermediğini kaydetti. İbadet yerleri ile ilgili alınacak kararda ise, din özgürlüğü ile toplum sağlığının korunması arasında iyi bir dengenin kurulması gerektiğini ifade etti.

Alınacak karar ile birlikte, özellikle dinî nikah törenlerine katılım sayısında artış olacağı bekleniyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler