'ALMANYA'

2021’de Almanya Semalarında “Ahmet”ler ve “Erhan”lar Da Olacak

Yeni Alman Medyacılar Derneği Almanya'da alçak ve yüksek hava basıncı cephelerinin birkaçının isim telif haklarını satın aldı. Buna göre Almanya'da 2021 yılında meteorolojik olaylardan bazılarının ismi Ahmet ya da Erhan olacak.

Fotoğraf: Die Neuen deutschen Medienmacher:innen Resmî Twitter Sayfası

Yeni Alman Medya Yapımcıları (Alm. “Die Neuen deutschen Medienmacher:innen”, NdM), isimli kuruluş, Almanya’da 2021 yılı için alçak ve yüksek hava basıncı ile ilgili isimlerin telif haklarını Alman Meteoroloji Dairesinden satın aldı. Vakıf 14 isim hakkı satın alarak ülkede yaygın olan göçmen kökenli isimler seçti. 2021 yılının ilk haftalarında hava durumu haritalarında yerlerini alacak isimlerden birkaçı Ahmet, Bartosz, Erhan, Goran, Jussuf, Flaviu, Dimitrios, Dragica ve Chana olacak.

Kurum sosyal medyada başlattığı “havadurumudüzeltme” (Alm. “#Wetterberichtigung”) etiketi ile Almanya’da çeşitliliği toplumda daha görünür kılmak istiyor. Bu amaçla kurum, sponsorluklar ile yüksek ve alçak basınç cephelerinin isim hakkını satın aldığını açıkladı. Alman Meteoroloji Dairesinde isim haklarının fiyatları yüksek basınç için yaklaşık 360 Avro iken, alçak basınçlar için 240 Avro olarak belirtiliyor. Bu sene ilk karı getiren alçak basınç cephesine “Ahmet” ismi verilecek.

 

Sembolik Bir Adım

Yeni Alman Medyacılar Derneğinin Başkanı Ferda Ataman, “Bugüne kadar, meteorolojik olaylara çoğunlukla tipik Alman isimleri veriliyordu. Hava durumunu çeşitlendirmek, sadece sembolik bir çıkış. Önemli olan toplumsal çeşitliliğin nihayet her yerde normal karşılanması.” ifadelerini kullandı.

Berliner Wetterkarte Derneğine göre ise, hava durumlarında uluslararası isimler aslında çok da nadir değil. Dernek Başkanı Petra Gebauer, NdM’in girişimini kastederek, “Böyle bir şeye gerek yoktu. Kullanılan isimlerin yüzde 30’u zaten Almanya dışından.” dedi. Almanya Meteorolojik Dairesinin yıllara göre isim listeleri web sitelerinde mevcut ve her sene ilgililer tarafından satın alınabiliyor. Gebauer açıklamasına “Resmî olan bütün isimlerle başvurulabilir.” ifadelerini ekledi.

Ferda Ataman ise hava durumunu anlatan isimlerin sistematik olarak ayrımcılığı yaşayan insanların isimlerinden oluşmasının önemini vurguladı. Ataman şöyle devam etti: “Teoride, Almanya’daki hemen hemen tüm insanların bir ‘göç geçmişi’ vardır. Ancak yalnızca belirli gruplar göçmen kökenli olarak algılanıyor.”

“Asıl Amaç Çeşitliliği Normalleştirmek”

Kampanyanın sembolik bir çıkış olduğunu belirten Yeni Alman Medyacılar Derneği temelde iki talebe sahip. Kurum medyada çeşitliliğin yaygınlaştırılmasını ve “beyaz” olmayan insanların da her konu ve programda temsil edilmesini talep ediyor. Kurumun ikinci talebi ise medya kuruluşlarında göçmen ailelerden gelen gazeteciler için kota sağlanması. Kurum medya kuruluşlarında göç kökenlilerin oranının 2030’a kadar yüzde 30’a ulaşmasını talep ediyor. NdM’in sunduğu güncel verilere göre Alman basınında muhabirler ve editörlerin yalnızca yüzde 5 ila 10’unun göçmen kökene sahip. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler