'ABD'

Twitter, Uygur Paylaşımı Nedeniyle Çin Washington Büyükelçiliğinin Hesabını Kilitledi

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, Çin'in Washington Büyükelçiliğinin hesabını, Uygur Türklerine yönelik bir paylaşımından dolayı kilitlediğini duyurdu.

Fotoğraf: Alberto Garcia Guillen / Shutterstock.com

Twitter, Çin’in Washington Büyükelçiliğinin, “Uygur Türklerinin çocuk yapmasının kısıtlanmasını öven” paylaşımının, platformun “insani değerlerle ilgili” politikalarına aykırı olduğunu açıkladı. Açıklamada, 7 Ocak’ta yapılan paylaşımın önce kaldırıldığı, ardından da hesabın kilitlendiği kaydedildi. Hesaptaki son paylaşım 8 Ocak tarihli gözüküyor.

Çin’in Washington Büyükelçiliği, Çin hükümetinin Uygurlar arasında “Cinsiyet eşitliği ve üreme sağlığını desteklediğini”, Uygur kadınlarını “özgürleştirdiğini” ve onları “bebek yapma makineleri” olmaktan kurtardığı yönündeki iddialarını içeren bir paylaşımda bulunmuş, paylaşıma pek çok kesimden tepki gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Çin’in Sincan bölgesindeki azınlıklara yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanımlamıştı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygulamaları

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve gazeteci tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Twitter Üst Yöneticisi Jack Dorsey’in  Myanmar Paylaşımları Büyük Tepki Toplamıştı

Öte yandan Twitter’ın kurucusu ve şirketin CEO’su olan Jack Dorsey, 2018’de  Twitter’dan yaptığı Myanmar paylaşımları nedeniyle de Arakan krizine kayıtsız kalmakla eleştirilmişti. Dorsey’in Twitter hesabından yaptığı “Myanmar kesinlikle güzel bir ülke. İnsanları neşe dolu ve yemekler harika. Yangon, Mandalay ve Bagan şehirlerini ziyaret ettim. Ülkenin dört bir yanındaki birçok manastırı ziyaret ettik ve meditasyon yaptık.” paylaşımı büyük tepki toplamıştı.

Sosyal medya kullanıcıları, Dorsey’in paylaşımına yine Twitter üzerinden cevap vererek onu “Myanmar ordusunun şiddetinden kaçan yüzbinlerce Arakanlı mültecilerin durumuna duyarsız kalmak”la suçlamıştı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler