'Birleşik Krallık'

Islamic Relief’e Yönelik Antisemitizm İddiaları Çürütüldü

Birleşik Krallık’ın en büyük Müslüman hayır kurumu olan Islamic Relief Worldwide’a yönelik antisemitizm soruşturması sonuçlandı.

Islamic Relief Worldwide Fotoğraf: https://www.islamic-relief.org/

Birleşik Krallık’ın en büyük Müslüman hayır kurumu olan Islamic Relief Worldwide’a  ( IRW – Tr. “Dünya Çapında İslami Yardım”) yönelik antisemitizm soruşturması kurumun lehine sonuçlandı. Kurumun iki mütevelli üyesinin ve bir kıdemli personelinin sosyal media paylaşımları nedeniyle hükümet fonlarının askıya alınması ve kurumun antisemitist bir kurum olup olmadığına dair yapılan araştırma sonucunda, bağımsız bir rapor hazırlandı. Raporda Islamic Relief’e dair kurumsal antisemitizm iddialarının yerinde olmadığı belirtildi.

Bağımsız incelemeyi yöneten Komisyon Başkanı Dominic Grieve,  söz konusu incelemeyle ilgili: “Islamic Relief, oldukça faydalı bir hayır kurumu. Birkaç kişinin davranışı nedeniyle ortaya çıkan itibar sorunlarının IRW’nin bu hayırsever çalışmayı yürütme şekliyle herhangi bir bağlantısı olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadık.” ifadelerinde bulundu.

Kurumun antisemitist olduğuna dair hiçbir kanıta rastlanmadığını söyleyen Grieve, bunun tam aksine, kurumda antisemitizm olmaması için büyük çaba sarf edildiğinin altını çizdi. Komisyon başkanı, personel arasında buna dair hiçbir kanıta rastlanmadığını bildirdi.

IRW’ye Yönelik Antisetimizm İddiaları

Dominic Grieve, IRW’nin, kurumda ağ ve kaynak geliştirme direktörü olarak görev yapan Tayeb Abdoun’un takma bir isimle Yahudi karşıtı paylaşımlar yaptığını fark ettiğinde dehşete düştüğünü belirtti. Olayın fark edilmesinden sonra kurumun bu durumda başa çıkmak için hızlı bir şekilde harekete geçtiğini belirtti.

Olayın ortaya çıkmasının ardından 25 yılı aşkın süredir IRW’de çalışan Abdoun, istifa etti. Bunun yanı sıra, mütevelli heyetine seçilen iki üyenin, heyete seçilmesinden birkaç ay önce sosyal medyada Yahudi karşıtı yorumlarda bulundukları ortaya çıktı. Olayın fark edilmesinin ardından hızlı bir şekilde yeni mütevelli kurulu seçildi.

Sözkonusu olayların ardından İngiltere Dışişleri Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi , Alman ve ABD hükümetleriyle birlikte yardım kuruluşuna olan fonlarını askıya aldı. Afet acil durum komitesindeki tek Müslüman hayır kurumu olan IRW, soruşturma sırasında komitedeki görevinden çekildi.

Islamic Relief Worldwide Mütevelli Heyeti Başkanı Dr.Ihab Saad, incelemeyle ilgili hazırlanan rapora yönelik bulguların tümünün kurum tarafından kabul edildiğini belirtti. Dr. Saad, gerçekleştirdikleri çalışmadan ötürü Dominic Grieve ve Clive Jones’a teşekkür ettiklerini ekledi. Dr. Saad, hazırlanan raporla ilgili “Islamic Relief Worldwide’ın mütevellilerinin ve diğer kıdemli liderlerinin en yüksek standartları ve beklediğimiz değerleri korumalarını sağlamak için bir dizi değerli tavsiyede bulundular. Komisyonun tavsiyesinin ileride daha da etkili bir insani yardım kuruluşu olmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz. ” ifadelerinde bulundu.

Islamic Relief İçerisinde Bağımsız Yönetim ve İnceleme Komisyonu Raporu

Independent Commission into Governence and Vetting within Islamic Relief ( Tr. “İslami Yardım İçerisinde Bağımsız Yönetim ve İnceleme Komisyonu”) Raporu, kurumda daha fazla gayrimüslim ve bağımsız mütevelli bulunması, daha iyi bir cinsiyet dengesi gözetilmesi, davranış kurallarını güncelleştirme, yeni bir kişisel sosyal medya politikası geliştirme gibi hususların da bulunduğu 19 tavsiye içeriyor. IRW, raporda belirtilen tavsiyelerin tamamını uygulamayı planladıklarını belirtti. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler