'HOLLANDA'

“Lahey’de Emlak Ofislerinin Yarısı Göçmen Kökenlilere Ayrımcılık Yapıyor”

Belediyenin yaptırdığı araştırmaya göre Hollanda'nın Lahey kentindeki emlak ofislerinin yarısından çoğu göçmen kökenlilere ayrımcılık yapıyor.

Fotoğraf: Shutterstock / NOBUHIRO ASADA

Yerel medyada çıkan habere göre, Lahey’deki emlak bürolarının yüzde 57’si, müşterisi olan ev sahiplerinin talebi halinde göçmen kökenlilere ayrımcılık yapmayı kabul ediyor. Lahey Belediyesinin, RIGO şirketine yaptırdığı araştırmada emlakçılarla, gerçek olmayan ev sahipleri arasında göçmen kökenlilere karşı tutumlarını tespit için elektronik posta trafiği ve telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.Bu görüşmelerde hayali ev sahipleri, emlakçılardan göçmen kökenlilere yönelik ayrımcı taleplerde bulundu. Emlak bürolarının yarısından fazlasının bu talepleri yerine getirmeye hazır olduğu, dörtte birinin ise talebe olumsuz karşılık vererek ayrım yapmanın yasalara aykırı olduğunu hatırlattığı kaydedildi.

“Ayrımcılığı Önleyeceğiz ve Engelleyeceğiz”

Lahey belediye meclisinin, söz konusu araştırmayı gelecekte benzer durumla karşılaşacak kiracı adaylarının daha kolay ve hızlı şekilde şikayette bulunabilmesi için yaptırdığı belirtildi. Emlak bürolarının ayrımcılığın kabul edilemez ve cezaya tabi bir durum olduğunu açıkça bilmeleri gerektiği ifade edilerek, belediye meclisinin bu konuda emlakçılarla görüşmeler yapacağı aktarıldı.

Araştırma sonuçlarına binaen Lahey belediye meclisi üyesi Martijn Balster, şehirdeki konut piyasasında yaşanan ayrımcılıkla mücadele edeceğini açıkladı. Şehirdeki konut portföyünden de sorumlu olan Balster açıklamalarına şöyle devam etti: “Ayrımcılık eşit olmayan şartlar oluşturuyor. Bu kesinlikle kabul edilemez. Lahey’deki herkes makul ve uygun fiyatlı bir şekilde yaşayabilmelidir. Ekstra önlemler alacağız. Ayrımcılığı önleyeceğiz ve engelleyeceğiz. ” Belediye, özel sektöre getirilecek kira izni sistemine ne ölçüde ayrımcılık yapılabileceğini de inceleyeceğini açıkladı.

Bu durumun daha önce başkent Amsterdam ve Utrecht şehrinde de tespit edildiği ve emlak piyasasında ayrımcılıkla ilgili araştırmamın her yıl tekrarlanacağı bilgisi paylaşıldı. Ülke çapında konut piyasasında ayrımcılıkla mücadeleye yönelik daha fazla yasa ve yönetmelik için talep var.

Mahalle Sakinlerinden Emlakçıya Mektup: “Yabancıları İstemiyoruz”

Mayıs 2020 tarihinde bir emlakçı ‘s-Gravendeel köyünde iki koyu tenli kişiye ev gezdirdikten sonra ırkçı bir mektup almıştı. Semt sakinlerinden gönderilen mektupta “Geçen hafta evimden sizin karşıdaki evde iki koyu tenli insana evi gezdirdiğinizi gördüm. Bunu birçok kişi gördü. Burası sosyal ve eğlenceli bir semttir. Ve böyle kalsın istiyoruz.” ibareleri yer almıştı.

Evin Portekiz kökenli eski sahibi ülkesine geri dönmek üzere evi satışa çıkarmıştı. Gönderici mektubunda bu duruma da yer vermişti: “Semt sakinleri olarak yabancıları, farklı ten renginde insanları ve asosyalleri hoş karşılamayacağız. Umarım anlayış gösterip bu durumu dikkate alırsınız. Mahallece Portekizlilerin gidişine çok sevinmiştik.”(AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler