'Almanya'

Almanya’da Polis Şiddeti: “Elleri Kelepçeli Kızımın Elmacık Kemiğini Kırdılar”

Almanya'nın Lünen şehrinde gerçeklesen polis şiddeti neticesinde kızının elmacık kemiği kırılan, kendisi de bir ay iş göremez raporu alan Cemil B., polisin ithamları ile karşı karşıya: “Elleri kelepçeli kızıma yumruk atıp kafasını cama vurdular. Sonra da hakkımızda soruşturma açıldı.”

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Lünen şehrinde 3 Şubat gecesi bir apartmanda çıkan tartışma neticesinde komşular polisi aradı. Çağrı üzerine olay yerine gelen polis memurları, daha sonra Cemil B. ve 17 yaşındaki kızına şiddet uyguladı.

Olayla ilgili Perspektif’e konuşan Cemil B., o geceyi şöyle anlatıyor: “Kızım bir arkadaşından eşyasını almak üzere arkadaşının oturduğu apartmana gitti. Ben dışarıda, arabanın içinde bekliyordum. Daha sonra kızım beni arayıp, arkadaşıyla tartıştığını söyledi. Ben de meseleyi anlamak için apartmanın içerisine, kızımın yanına gittim. Polisin çağrıldığını duyunca da orada polisleri beklemeye başladık. Gelen polis memurlarından birisi, kızıma merdivenden aşağıya inmesini söyledi. Kızım aşağıya inerken de ‘Hey, sen’ diye bağırıp birden arkadan kızımı yakaladı. Neden böyle yaptığını anlayamadık. Bir başka polis memuru ise kızımın boğazına sarılıp onu yere yatırmaya çalıştı. Canı yanan ve ne olduğunu anlayamayan kızım, debelenmeye başladı. Ben bu durumu görünce, kızımı tutmak için hamle yaptım. Bu sefer de başka bir polis beni alıp yere fırlattı, sırtıma diziyle bastırdı ve yumruk attı.”

Polis şiddeti karşısında 1 ay iş göremez raporu alan Cemil B., karakola gidene kadar kızında herhangi bir şiddet emaresinin bulunmadığına dikkat çekiyor. Daha sonra kendisinin ve kızının kelepçelenerek ayrı arabalarla karakola götürüldüğünü anlatan Cemil B., karakola vardığında yerde kan izleri gördüğünü anlatıyor: “İçeriye girdiğimde yerde kan izleri gördüm ve kızımın bağırışlarını duydum. Yanına gittiğimde yüzü, suratı, saçları kan içindeydi. Polis arabasının içerisinde kızımı saçından tutup kafasını cama vurmuşlar. Arabadan indirildikten sonra karakola girmeden önce içerideki bir polis memuru da yumruk atarak kızımın elmacık kemiğini kırmış. Oysa elleri kelepçeli kızım, memura karşı çıkmıyor, sadece çok korktuğu için bağırarak ağlıyordu.”

Hem Polisler, Hem De Baba-Kız Hakkında Soruşturma

Dortmund Polisi ise söz konusu şiddetin arkasında “memura mukavemet” olduğunu iddia ediyor. Dortmund Polisi Basın Sözcülüğünden Perspektif’e yapılan açıklamada, baba-kızın polis memuruna direndiği, hatta polis memurunu ittiği iddia ediliyor. Basın Sözcüsü, “Baba ve kız hakkında polis memuruna fizikî saldırıdan şikâyette bulunduk. Ayrıca olaya karışan polis memurları hakkında da bir soruşturma süreci başlattık. Bu soruşturma, tarafsızlık gerekçesiyle Recklinghausen Polis Merkezi tarafından yürütülecek.” ifadelerinde bulundu.

Basın Sözcüsü, baba-kız hakkında açılan soruşturmanın gerekçesini ise şöyle açıkladı: “17 yaşındaki kızın, olay yerine gelen polis memurlarına karşı agresif davrandığı ve bir memuru ittiğini kayda geçirdik. Bunun üzerine ikiliyi sakinleştirmek için polis şiddeti uygulanmak zorunda kaldı. Kız hastanede tedavi edilirken, baba da hafif şekilde yaralandı.”

“Travmatize Olmuş Durumdayız”

Cemil B. ise polisin “memura saldırı” iddialarına karşı çıkıyor. “Polis bana şiddet uygulamadan önce de, sonrasın da en ufak bir mukavemette bile bulunmadım. Kızımın boğazını sıktıklarında ise sadece kızımı tuttum. Kızıma şiddet uygulandığında zaten elleri kelepçeliydi ve korkudan ne yapacağını şaşırmış durumdaydı. Polis memurlarının bize yönelik soruşturma açması da, iddialar da mesnetsiz.” diyen Cemil B., kızının kırılan yüz kemikleri için iki haftadır hastaneye gidip geldiklerini ekledi: “Kızımın yüzündeki kemiklerin ameliyat edilmesi söz konusu. Gözlerinde bir hasar kalacak mı bilemiyoruz. 2 haftadır gözlerimi kapattığım her an polisin şiddet uyguladığı anları hatırlıyorum. Geceleri uykumdan terleyerek uyanıyorum. Hem kızım, hem de ben travmatize olmuş durumdayız. Ayakta zor duruyorum, araba kullanırken belim ağrıyor. Ben kendimi artık bir kenara bıraktım, kendi gördüğüm şiddeti es geçtim. Ama çocuğumun o korku dolu ve kan içindeki yüzünü unutamıyorum.” (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler