'Almanya'

Anayasayı Koruma Teşkilatı AfD Partisini İzlemeye Alıyor

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisini aşırı sağcı "şüpheli vaka" olarak sınıflandırdı. Buna göre parti faaliyetlerinin istihbarat tarafından izlenmesi mümkün olacak.

Fotoğraf: Jarretera / Shutterstock.com

Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin hem eyalet hem de federal düzeydeki tüm faaliyetlerinin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleneceği bildirildi.

İlk olarak Spiegel’de çıkan haberlere göre, Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, kurumun eyalet teşkilat temsilcileriyle yaptığı toplantıda, AfD’nin “şüpheli vaka” olarak sınıflandırıldığı ve ülke çapında tüm yönleriyle izleneceği bilgisini paylaştı. Buna göre, Anayasayı Koruma Teşkilatı, istihbarat araçlarını kullanarak AfD’yi izleyebilecek ve parti içindeki muhbirlerden bilgiler alabilecek.

AfD’nin izlenmesi kararına dayanak olarak Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından hazırlanan 1000 sayfalık bir rapor gösteriliyor. Rapor, teşkilatın avukatları ve aşırı sağ uzmanları tarafından, partinin özgür demokratik anayasal düzeni ihlal ettiği iddialarına dair 2019 yılının başından bu yana toplanan kanıtlardan oluşuyor.

Ancak devam eden hukuki süreç nedeniyle Anayasayı Koruma Teşkilatından bu konuda henüz resmî bir açıklama yapılmadı. İddialarla ilgili sorular üzerine bir BfV sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Devam eden dava süreci ve mahkemeye saygı nedeniyle BfV bu konuda kamuoyu açıklaması yapmıyor” dendi.

AfD’den Tepki

AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla, bu duruma tepki göstererek, “Anayasayı Koruma Teşkilatının bu yöntemi skandaldır.” dedi. AfD’nin “şüpheli vaka” olduğunun duyurulmaması gerektiğini belirten Chrupalla, “BfV, AfD’nin şüpheli vaka olduğunu açıklama izni olmamasına rağmen partiler arası demokratik rekabeti, AfD’nin aleyhine etkilemek için bu bilgiyi medya üzerinden yayıyor.” ifadesini kullandı.

Öte yandan AfD’nin Köln İdari Mahkemesinde, partinin istihbarat servisince olası “şüpheli vaka” olarak değerlendirilmesine karşı açtığı dava devam ediyor. Anayasa Koruma Teşkilatı, mahkemeye, dava sonuçlanana kadar AfD’nin “şüpheli vaka” olarak değerlendirip değerlendirilmeyeceğini kamuoyuna açıklamayacağı ve milletvekillerinin istihbarat araçlarıyla dinlenmeyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Bununla birlikte mahkeme, dava devam ederken kurumun partide görevi olmayan üyelerinin izlenebilmesine onay vermişti.

“İnceleme”den “Şüphe”ye

Anayasayı Koruma Teşkilatı daha önce AfD’nin genelini “inceleme vakası” olarak sınıflandırmıştı. Bu sınıflandırmayla iç istihbarat servisinin sadece partinin kamuya açık faaliyetlerini değerlendirebilme ve açık kaynaklardan bilgi toplayabilme izni bulunuyordu.

Öte yandan Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2019’da AfD’nin gençlik teşkilatı “Junge Alternative” ve “Der Flügel” adlı partinin sağ kanadında “aşırılık eğilimleri” olduğuna dair emareler görülüğü gerekçesiyle bu iki oluşumu “şüpheli vaka” olarak sınıflandırmıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler