"Avusturya"

Viyana Saldırısından Sonra Kapatılan Cami, Açtığı Davayı Kazandı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da geçen yıl gerçekleşen saldırıdan sonra kapatılan Tewhid Camii, derneğin kapatılmasına karşı açtığı davanın birini kazandı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 Kasım 2020 yılında gerçekleşen ve 4 kişinin ölümüne sebep olan saldırının ardından kapatılan Tevhid Camii, kapatmaya karşı açtığı davaların birini kazandı.

İslam Yasası doğrultusunda 2016 yılından beri Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGÖ) kayıtlı olan cami, saldırganın camide radikalleştiği iddiası sonucuyla ve Avusturya Hükûmetinin baskılarıyla saldırının hemen ardından kapatılmıştı. Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Yüksek Kurulu, bunun üzerine caminin tüzel kişiliğini iptal etmiş, Tevhid Camii de bu karara itiraz etmişti.

IGGÖ: Camiye Tüzel Kişiliği Geri Verilecek

Bunun üzerine Avusturya İslam Cemaati’nin (IGGÖ) iç tahkim kurumu, yetkililerin iddiaları için herhangi bir kanıt sunamadıklarına kanaat getirerek, Tevhid Camii’ne yönelik 6 Kasım 2020 tarihli tüzel kişiliğin iptali kararını bozdu. Ve cami cemaatinin dinî faaliyetlerine devam edebilmesi için tüzel kişiliğinin camiye iade edilmesi gerektiği kararını verdi.

IGGÖ başkanı Ümit Vural konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hukuk devletinde cami kapatılmasının keyfi olamayacağına ve öne sürülen iddiaların nesnel bir şekilde kanıtlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Kanıt Yetersizliği

Dernekler Kurumu, saldırganın camiyi düzenli olarak ziyaret ettiğini doğrulamıştı. Ancak bu durumun caminin “cihada” çağırdığını ve saldırıya sebebiyet verdiğini kanıtlamadığı açıklandı. Bu nedenle de kapatmanın iptal edildiği duyuruldu.

Eyalet Polis Teşkilatı, dernekler konusunda özel bir yasa yapısının söz konusu olduğuna işaret ederek bir derneğinin ceza kanunların ihlali gibi yalnız belirli durumlarda feshedilebileceğini belirtti.

Avusturya‘nın başkenti Viyana’da gerçekleşen terör saldırısında 4 kişi hayatını kaybetmiş, saldırgan polis tarafından etkisiz hale getirilmişti. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler