'Almanya'

Göç ve Çeşitlilik Konularına Okul Müfredatlarında Yeterince Yer Verilmiyor

Dresden'de yapılan bir araştırmaya göre, göç, çeşitlilik ve entegrasyon konuları Alman okul müfredatlarında yeterince yer bulmuyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Dresden Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Mercator Göç ve Demokrasi Forumu (Mercator Forum Migration und Demokratie – MIDEM) “Göç ve Uyum Müfredat Araştırması” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, Alman okul müfredatlarında göç ve entegrasyon konularına yeterince yer verilmiyor.

Dresden Teknik Üniversitesi’nin araştırmaya dair salı günü yaptığı açıklamada,  misafir işçi alımı, etnik Almanların geri göçü veya vasıflı işçi göçü gibi yakın göç tarihinin merkezi aşamalarından okul derslerinde nadiren bahsedildiği bildirildi.

Buna karşılık göç kavramının genellikle kriz ve kaçış gibi kritik meselelerle bağlantılı olarak ele alındığı, bunun da göç ve entegrasyon konularının sosyal normalliğin bir parçası olmadığı sinyalini verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca göçle ilgili çeşitlilik, kimlik ve aidiyet meselelerinin de derslerde nadiren tartışıldığı ifade edildi.

Beş Federal Eyalette Okul Kitapları Analiz Edildi

Çalışma için, MIDEM bir müfredat değerlendirmesi yaptı. Bu kapsamda, Bavyera, Berlin ve Brandenburg, Kuzey Ren-Vestfalya ve Saksonya eyaletlerinde  7. sınıftan 10. sınıflara kadar coğrafya, tarih ve siyaset/sosyal bilimler derslerinde ele alınan konular incelendi ve Eğitim Bakanları Konferansı’nın okul yasaları ve kararları analiz edildi. Ayrıca müfredat geliştirme ve öğretmen eğitimi alanlarından seçilmiş uzmanlarla görüşmeler gerçekleştirildi.

Çalışma, Federal Almanya Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann- Mauz (CDU) tarafından yaptırıldı. Bakan Widmann-Mauz “Almanya’daki insanların dörtte biri göçmen geçmişe sahip. Bu çeşitlilik uzun zamandır okullarda ve sınıflarda günlük yaşamın bir parçası oldu.” şeklinde konuştu. Widmann-Mauz bu çeşitliliğin tüm fırsatları ve zorluklarıyla birlikte okul derslerinde ve öğretim materyallerinde de işlenmesi gerektiğini belirtti. Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar müfredatların hazırlanmasına yabancı kökenli öğretmenlerin de dahil edilmesini önerdi.

“Kültürel ve Dinî Çeşitlilik Müfredata Yansımalı”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş MIDEM’in gerçekleştirdiği “Göç ve Uyum Müfredat Araştırması” isimli bilimsel araştırma münasebetiyle bir açıklama yaptı. Altaş kendilerine de bu konuda hem öğrencilerden hem de velilerden birçok şikayet mesajı geldiğini belirterek, “Ders kitapları genel itibarıyla kültürel ve dinî çeşitliliği sorunlu bir biçimde ele alıyor. Bunun artık değişmesi gerekiyor.” dedi.

Çözüm olarak Altaş,  kültürel ve dinî çeşitlilik konusunun müfredatlara daha güçlü bir şekilde yansıtılmasını gerektiğini savunarak, müfredat komisyonları oluşturulurken üyelerin seçiminde daha fazla çeşitlilik olmasını talep etti. Altaş son olarak, “öğretmenler kültürel ve dinî çeşitlilik hakkında mecburi eğitime ve tekâmül eğitimlerine tabi tutulmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler