'HOLLANDA'

Hollanda Polisinden Irkçı Mesajlaşma: “Bir Türk Daha Azaldı”

Hollanda polisinin, sosyal medya gruplarında yaptıkları yazışmalarda, 16 yaşındaki Türk asıllı bir kızın ölümüyle ilgili "Bir Türk daha azaldı" ifadesini kullandığı belirlendi. 

Fotoğraf: Shutterstock / Emmanuel Nalli

Hollanda yerel medyasında çıkan habere göre, Rotterdam teşkilatına bağlı polisler hakkında WhatsApp gruplarında “ırkçı konuşmalar” yaptıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında polislerin, ülkedeki azınlıklara, göçmenlere ve Afrikalılara yönelik ırkçı ve ayrımcı ifadeler kullandıkları tespit edildi. Polislerden birinin, okuldan çıktığı sırada öldürülen Hümeyra E. için “Bir Türk daha azaldı.” ifadesini kullandığı kaydedildi. Irkçı mesajları gönderen polis memurların ise cinayetin gerçekleştiği okulun bulunduğu bölgedeki Marconiplein polis karakolunun çalışanları olduğu belirtildi.

Rotterdam polis şefi Fred Westerbeke, Hümeyra E’nin ölümü üzerine kullanılan ifadenin kınanması gerektiğini ve “aşağılayıcı” olduğunu söyledi. Westerbeke, polislerin kınandığını ve haklarında başlatılan soruşturmanın sürdüğünü kaydetti. Westerbeke’nin açıklamalarına göre bahsi geçen WhatsApp grubunda memurlar, meslektaşları ve denetmenleri hakkında on aylık bir süre boyunca aşağılayıcı ve cinsiyetçi yorumlar da yapıldı.

“Hümeyra Yeterince Korunamadı”

Aylarca tehdit edilip takip edilen Hümeyra, 16 Aralık 2018’de 32 yaşındaki eski sevgilisi Bekir E. tarafından Rotterdam Designcollege okulunun bisiklet kulübesinde vurularak öldürülmüştü. Hümeyra E., rahatsız edildiği için polise şikayette bulunmuş ancak şikayetleri dikkate alınmamıştı. Hollanda Adalet ve Güvenlik Müfettişliği Ekim 2019’da Rotterdam’daki polis ve Savcılık Teşkilatı’nın Hümeyra E. yardım istediğinde ‘ciddi şekilde yetersiz’ kaldığı sonucuna varmıştı. Müfettişlik açıklamasında “İlgili kuruluşlar, mağdurun kendisini güvensiz hissettiğini defalarca belirtmesine rağmen, korumasına yeterince dikkat etmediler” ifadesini kullanmıştı. Hümeyra ve kız kardeşi tehdit edildiklerine dair polisi 30 defa aradıkları ve 3 defa şikâyette bulundukları kaydedilmişti. Bunun yanı sıra zanlı uzaklaştırılma kararını ceza almadan ihlal etmişti. Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, olaylar nedeniyle Hümeyra’nın ailesinden, arkadaşlarından ve okulundan özür dilemişti.

En Hafif Ceza

Geçtiğimiz ay WhatsApp gruplarında “ırkçı konuşmalar” yaptıkları gerekçesiyle 5 polis memurunun “yazılı kınama” olan en hafif cezayı alacakları açıklanmıştı. Yazılarında Hümeyra E. hakkında da mesajların bulunduğu henüz açıklanmamıştı. Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb’in bu konudan daha önce haberdar olduğunu açıkladı. Yine de polis memurlarının hâlâ ikinci bir şansı hakkettikleri görüşünde olduğunu vurguladı. Son olarak Rotterdam Polis şefi Westerbeke, geçtiğimiz haftalarda polis teşkilatı içindeki tartışmalı yaptırımlarını, “Job Cohen başkanlığındaki bağımsız AGFA komitesinin (temel haklar ve memur görevleri danışma komitesi) verilen cezayı kabul edebileceğini” söyleyerek savundu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler