'Kanada'

Müslüman Yardım Kuruluşları Üzerindeki Devlet Baskısı Raporlandı

Kanada'da Müslümanlarca kurulan dernek ve yardım kuruluşlarına, vergi denetimleri yoluyla baskı yapıldığı konusunda rapor hazırlandı.

31 Mart 2021 admin
Fotoğraf: Chandra Ramsurrun / Shutterstock.com

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM) ile Toronto Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafından ortaklaşa hazırlanan rapor, çevrimiçi basın toplantısı ile duyuruldu. Raporda Müslüman Yardım Kuruluşları üzerinde vergi denetimleri yoluyla baskı kurulduğu tespitine yer verildi.

“Katmanlı Şüphe Altında: Müslümanların Liderliğindeki Hayır Kurumlarının Kanada Vergi İdaresi Denetimlerinin İncelenmesi” başlıklı 94 sayfalık rapor, Toronto Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsünden Prof. Anver M. Emon ve Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyinden Dr. Nadia Hasan tarafından hazırlandı.

Raporda, Kanada’da Müslümanların kurduğu hayır kurumlarını hedef alan orantısız vergi denetimleri hakkındaki endişeler gündeme getirilerek, denetimlerin nedeni, bu kuruluşların nasıl seçildiği, denetleme sıklığı ve gerekçeleriyle ilgili endişeler masaya yatırıldı.

“Müslüman Hayır Kurumlarının Hedef Alınması, Ülkenin Çok Kültürlülüğe Olan Bağlılığını Sorgulatıyor”

Raporda ele alınan endişelerin bir temeli olduğuna işaret edilerek şu görüşlere yer verildi:

“Kanada hükûmetinin terörün finansmanı ve radikalleşmeyle mücadele konusundaki yaklaşımı ve bunların  çerçevesine gömülü meşru ama önyargılı endişeleri malumdur. Bu politikalar, Kanada Vergi İdaresi (CRA) tarafından operasyonel hâle getirildiğinde, Müslümanların öncülük ettiği hayır kurumlarını denetimlere veya daha kötüsü hayırseverlik statüsünün iptaline karşı istisnai şekilde savunmasız hâle getiriyor. Müslümanların önderliğindeki hayır kurumlarının hedef alınması, bu kuruluşların toplumdaki ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için yaptıkları kritik çalışmaları baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda Kanada’nın kapsayıcı çok kültürlülüğe olan bağlılığını da sorgulatıyor.”

Raporun tavsiyeler bölümünde de aşırılık ve radikalleşmeyle mücadele için esas alınan uygulamaların, endişeleri ortadan kaldıracak bir değerlendirme için askıya alınması istendi. Terörizmin finansmanı veya radikalleşme şüphesiyle denetlenen hayır kurumları ile ilgili şeffaflığın artırılması da tavsiye edilen raporda, Kanada’nın terör finansmanına ilişkin risk temelli değerlendirmesini revize etmesi gerektiği belirtildi.

“Uygulamalar Müslümanların Kanada Toplumuna Katılımına Engel Oluyor”

Raporda, Müslümanları, yaşam tarzlarını ve faaliyetlerini doğası gereği yabancı olarak değerlendiren bu önyargının, “Yerli Kanadalı Müslüman” fikrini sorgulanabilir hâle getirdiğine dikkat çekilerek: “Bu önyargı, Kanada’daki Müslümanların önderliğindeki hayır kurumlarının yabancı çıkarlara hizmet ettiğine dair şüphelere yol açıyor. Müslümanlara olumsuz veya tehdit edici bir yabancılık atfediyor. Bu da Kanada toplumuna Müslümanların dahil edilmesini ve sivil katılımını teşvik eden hayır kurumları için daha fazla engel oluşturuyor.” ifadelerine yer verildi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler