'FRANSA'

Fransa’da Senato “Ayrılıkçılık” Yasa Tasarısını Onayladı

Fransız Senatosu, ülke genelinde protestolara neden olan “ayrılıkçılık” yasa tasarısını kabul etti. Senato, ayrıca üniversite koridorlarında ibadeti yasaklayan bir madde de ekledi.

Fotoğraf: Shutterstock / Jo Bouroch | Değişiklikler: Perspektif

Fransa Ulusal Meclis’te 16 Şubat’ta kabul edilen “ayrılıkçılık” yasa tasarısı, Senato’da görüşülüyordu. Senatoda ele alınan ve bazı maddeleri yeniden yazılan tasarı, 98 “hayır” oyuna karşı 241 “evet” oyuyla onaylandı.

Tasarının yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. 22. maddesi, polislerin ve jandarmanın gösterileri izlemek için insansız hava araçları kullanmasını içerin tasarıda, polisin kamusal alanda çekilmiş görüntüleri kullanma yetkisi genişletilirken, gösterilerde helikopter ya da insansız hava araçlarının çektiği videoların yayınlanmasına da imkan tanınıyor. Tasarının, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası verilmesini öngören 24. maddesinin artan tepkiler üzerine yeniden düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Genel güvenlik yasa tasarısı polis şiddetine yol açacağı ve özgürlükleri kısıtlayacağı gerekçesiyle ülkede protesto gösterilerine neden olmuştu.

Üniversite Koridorlarında İbadeti Yasaklayan Madde Eklendi

Fransa’da Senato, üniversite koridorlarında ibadeti yasaklayan bir maddenin ayrılıkçılıkla mücadele yasa tasarısı olarak bilinen tasarıya eklenmesini onayladı. Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştirilen tasarının görüşüldüğü Senatoda, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR) tasarıya üniversite koridorlarında namaz dahil ibadet yapılması ve eğitim öğretim faaliyetlerini aksatması muhtemel dini tebliğ faaliyetlerini yasaklayan madde eklenmesini teklif etti. Sol partili senatörler ile Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in karşı çıkmasına rağmen, teklif sağcı senatörlerin oyuyla kabul edildi.

Maddenin İçeriği Alay Konusu Oldu

Söz konusu madde, sosyal medyada büyük tepki gördü. Fransa’da üniversitelerin kapalı olduğunu ve öğrencilerin yemek için yardım kuruluşlarının kapısında sıraya girdiğini belirten sosyal medya kullanıcıları, öğrencilerin asıl problemlerinin okul bırakma, depresyon ve intihar oranları olduğunu ifade etti. Rakidd adlı kullanıcı da Senatonun gerçekte olmayan bir olguyla uğraştığını, kimsenin üniversite koridorlarında ibadet etmediğini ya da namaz kılmadığını belirtti.

Ulusal Mecliste 16 Şubat’ta kabul edilen tasarı, Senatonun ardından Mecliste ikinci kez oylanacak. Yasa tasarısına Senatoda eklenen maddelerin yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclisin de onayı gerekiyor. Senatoda görüşülen yasa tasarısına, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin ve 18 yaşından küçük kız çocuklarının kamuya açık alanlarda başörtüsü takmalarını, havuzlarda tesettür mayo giyilmesini, belediyedeki nikah merasimlerinde Fransa ile Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin bayraklarını bulundurmayı yasaklayan maddeler ile ülkede yaşayan ve “Cumhuriyet’in ilkelerine açık şekilde karşı çıkan” yabancılara oturum belgesi verilmemesi veya yenilenmemesi yönündeki maddenin eklenmesi kararlaştırılmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler