'Ramazan 2021'

Pandemi Kısıtlamaları Altındaki İkinci Ramazan Yarın Başlıyor

Kovid-19 salgını hayatın her alanında etkisini gösterirken, vaka sayılarının arttığı Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar da salgın tedbirleri altında ikinci ramazan ayını geçirmeye hazırlanıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Dünya çapında yaklaşık iki milyar Müslüman için ramazan ayı salı günü başlıyor. Ancak pandemi kısıtlamaları nedeniyle geleneksel olarak camide cemaat ile yapılan ibadetler ve geniş iftar davetleri geçen sene olduğu gibi bu ramazanda da çeşitli kısıtlamalara tabi olacak.

Buna göre, sınırlı sayıdaki insanın bir araya gelebilmesini öngören tedbirler nedeniyle geniş aile iftarları bu ramazan da mümkün olmayacak. 2020 yılı ramazanından farklı olarak bu sene camiler açık olmaya devam edecek olsa da, cemaatle ibadetlerdeki kısıtlamalar devam edecek.

“Pandemi Şartlarında Da Olsa Bir Ramazana Daha Kavuşmanın Sevincini Yaşıyoruz.”

Avrupa’da faaliyet gösteren İslam toplumunun önde gelen kurum ve temsilcileri de ramazan hasebiyle tebrik mesajları yayımladı. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, Müslümanların ramazan ayını tebrik ederek „Her şeye rağmen, bağışlanma ayı ramazanı en güzel şekilde idrak ederek bayrama günahlardan arınmış bir hâlde erişmeyi ümit ediyoruz.” dedi.

Geçtiğimiz yıl ramazan ayının pandemi şartları altında buruk bir şekilde geçtiğini belirten Ergün, daha önce hiç tecrübe edilmemiş böylesi bir durum karşısında gösterilen toplumsal dayanışma ile teselli bulduklarını ifade etti. Bu ramazan ayının da yine pandemi şartları altında eda edileceğini vurgulayan Ergün, “Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde insanlık âlemi bu durumdan kurtulur ve yeniden camilerimizdeki cemaat atmosferini eskisi gibi yaşayabiliriz.” dedi. Ergün mesajını, “Ramazan ayının toplumumuza ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyor, tüm Müslümanların ramazanını tebrik ediyorum.” sözleriyle noktaladı.

İsviçre İslam Çatı Kuruluşları Federasyonu (FIDS) ise internet sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı kutlama mesajında, “Kutlu ve rahmet dolu bir ramazan ayı diliyoruz” ifadeleriyle Müslümanların ramazan ayını tebrik etti.

MCB’den #SafeRamadan Rehberi

İngiltere’de de Müslümanlar pandemi kısıtlamaları altında bir ramazana daha girmeye hazırlanırken, ülkede faaliyet gösteren Müslüman çatı kuruluşu Britanya Müslüman Konseyi (Muslim Council of Britain– MCB) #SafeRamadan (“güvenli ramazan”) başlıklı bir rehber yayımladı. Rehberde Müslümanlar için ramazanla ilgili sıkça sorulan sorulara verilen cevapların yanı sıra, sanal iftar davetlerinden, camilerin canlı yayınlarına nasıl bağlanacaklarına kadar ramazan ayının güvenli, ama aynı zamanda manevi atmosferinden kopmadan nasıl geçirilebileceğine dair fikir ve tavsiyeler sunuluyor.

MCB Genel Sekreteri Zara Mohammed de yaptığı bir açıklamayla Müslümanların ramazan aynı kutlayarak, “Ramazan ibadet, tefekkür, oruç ve hayır ile Allah ile aramızdaki bağı kuvvetlendirmek için çok önemli bir zaman.” dedi. Salgınla geçen bir yılda kaybedilenlerin ve sonsuza kadar değişen hayatların hatırlanacağını söyleyen Mohammed, “Umut ve kararlılıkla ileriye bakarken, tavsiyelere uymaya devam ederek bu ramazanı da güvenle geçirmek önem arz ediyor” dedi.

“Vatandaşlarımızın Sağlığı Mutlak Önceliğimiz”

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) de ramazan ayına “Sicher durch den Ramadan” başlıklı güncellenen pandemi önlemleri kılavuzu ile hazırlandı. Revize edilen konseptte güvenli mesafeye devamlı olarak uyulması, zorunlu FFP2 maske kullanımı, cemaatin seccadesini beraberinde getirmeye devam etmesi ve cami personelinin düzenli olarak test edilmesi gibi önlemler sıralanıyor.

IGGÖ Başkanı Ümit Vural yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın korunması ve sağlığı bizim için mutlak öncelik olmaya devam ediyor. Bu nedenle oruç ayı olan ramazanı mümkün olduğunca geniş güvenlik önlemleri altında ifa ediyoruz.” dedi. Vural, pandemi önlemleri nedeniyle camilerdeki toplu iftarların bu sene de gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı. (P)


Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • ramazan kısıtlamaları #2023
    2023-07-07 10:00:15

    […] Apr 12, 2021 … Ancak pandemi kısıtlamaları nedeniyle geleneksel olarak camide cemaat ile yapılan ibadetler ve geniş iftar davetleri geçen sene olduğu gibi bu … devamini oku […]

Son Yüklenenler