'ALMANYA'

“Türkiye Kökenliler Almanya’da Kendilerini Evlerinde Hissediyor”

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşayan Türkiye kökenliler kendilerini Almanya'da 20 yıl öncesine göre daha fazla evlerinde hissediyor.

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın (TAM) 1999-2019 yılları arası Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki Türkiye kökenlilerin entegrasyon ve katılımını mercek altına alan araştırmasına göre, eyalette yaşayan yaklaşık 950 bin Türkiye kökenli kişinin entegrasyonu son 20 yılda iyileşti. KRV Uyum Bakanlığı tarafından yaptırılan araştırma, eyaletteki Türkiye kökenlilerin yüzde 90’ının kendisini evinde hissettiğini ortaya koyuyor. Ülkedeki Türkiye kökenlilerin yaklaşık üçte biri ise bu eyalette yaşıyor.

Araştırmaya göre, eyaletteki Türkiye kökenlilerin yüzde 63’ü Almanya’yı tamamen evi gibi hissederken, yüzde 27’si de kısmen evi gibi hissediyor. Araştırma sonuçlarına göre özellikle Alman kökenli komşularla temaslar arttı. Arkadaşları ve tanıdıkları arasında kültürlerarası temas olduğunu bildiren Türkiye kökenli insanların oranı 1999’da yüzde 69 iken, bu oran 2019’da yüzde 79’a yükseldi.

“Almanya Siyasetine İlgi Azalıyor”

Araştırma sonuçlarında öne çıkan bir başka konu ise, Türkiye kökenli insanların çok katmanlı bir kimliğe sahip olması. Ankete katılanların yaklaşık yarısı kendini Alman vatandaşlarından “farklı” olarak gördüğünü belirtti. Araştırmayı açıklayan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacı-Halil Uslucan, Türkiye kökenlilerin Türkiye ile yakın bir duygusal bağa da sahip olduklarını bildirdi.

Bunun yanı sıra, Türkiye kökenlilerin Türkiye iç siyasetine olan ilgisi giderek artarken, Almanya siyasetine olan ilgisi ise azalıyor. Aynı zamanda, Almanya vatandaşlığına geçenlerin oranında da azalma oldu. 2000 yılında 31 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşlığına geçerken 2018 yılında bu sayı 4 bin 700’e kadar düştü. Bu düşüşte ise, Türk vatandaşlığını terketme mecburiyetinin etkili olduğu bildirildi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler