'ALMANYA'

KRM, “Gizli Başörtüsü Yasağı” İçeren Yasa Tasarısını Eleştirdi

Almanya’da kamu hizmeti kanunu için planlanan revizyonda yer alan memurların dış görünümü ile ilgili düzenlemeler gizli bir başörtüsü yasağı içeriyor. KRM tasarıyı eleştirerek, Federal Konsey üyelerine hitaben yayımladığı açık mektupta konsey üyelerini tasarı aleyhine oy kullanmaya çağırdı.

başörtülü öğretmen, @Shutterstock

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) güncellenen kamu hizmeti yasasını eleştirdi. Bu yasa tasarısı ile Almanya hükûmeti devlet memurlarına ülke çapında başörtüsü yasağı getirebilecek. KRM, 5 Mayıs’ta yayımladığı basın açıklamasında Federal Konsey üyelerini bu yasa tasarısına karşı oy kullanmaya çağırdı.

KRM, açıklamasında, “Yasal düzenlemenin çıkış ​​noktası dövme de olsa, yasa tasarısı federal ve eyalet düzeyindeki resmî makamlara, devlet memurlarının örneğin başörtüsü ve kippa takmalarını yasaklayabilecekleri bir araç veriyor” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra bu yasanın Müslüman inancına sahip memurların dinini  yaşama temel hakkını ciddi şekilde kısıtlayacağı belirtildi.

KRM’ye göre bu yasa tasarısı gizli bir başörtüsü yasağının alt yapısını oluşturuyor. Konsey basın açıklamasında, Federal Hükûmetin “memurların dış görünümüne” ilişkin yasa tasarısının Federal Meclis’ten geçmesinden dolayı hayal kırkılığını dile getirdi. İçişleri Bakanlığının İslam dinî cemaatleriyle on yıldan fazla bir süredir diyalog içinde olmasına rağmen, bakanlık tarafından kendilerine yasa tasarısına katılmalarına yönelik hiçbir talebin gelmediği bildirildi.

Açıklamada ayrıca planlanan düzenleme ile yaşanacak olan hukuki ihtilafların da kaçınılmaz olduğu vurgulanırken, bu durumdan özellikle nitelikleri ve yetenekleri ne olursa olsun, başörtüsü takan Müslüman kadınların etkileneceği ifade edildi. Zira bir işverenin, başörtüsünün görevin tarafsız bir şekilde yürütülmesine olan güveni zedeleyebileceği düşüncesi ile çalışanına başörtüsünü yasaklayabileceği hatırlatıldı. Söz konusu tarafsız görünüm özelliklerinin tam olarak ne olduğu konusunda şüphelerin olması durumunda ise buna yargıçların karar vermesi gerekeceği belirtildi.

Federal Konsey’e Açık Mektup

KRM ayrıca Federal Konsey üyelerine hitaben bugün yayımladığı açık mektupta, üyelerden 7 Mayıs Cuma günü oylanacak olan yasa tasarısı aleyhinde oy kullanmaları çağrısında bulundu. Mektupta, yasanın anayasada garanti altına alınan din ve vicdan hürriyeti sınırlarını ihlal ettiği ve insanların artık davranışları nedeniyle değil görünüşlerine göre yargılanacağı kaygısı dile getirildi. Ayrıca uygulamanın yalnızca Müslüman kadınlara karşı daha fazla ayrımcılığa neden olmakla kalmayacağı, aynı zamanda toplumsal çeşitliliğin kamu hizmetinde yansıtılması çabalarına da ket vuracağına dikkat çekildi. Yakın zaman önce kamuoyu ile paylaşılan “Muslimisches Leben in Deutschland” araştırmasından elde edilen sonuçlara da değinilen mektupta, başörtüsü takmayan her üç Müslüman kadından birinin bunu ayrımcılığa uğrama korkusu ile yapmadığını ifade ettiği hatırlatıldı.

Kamu Hizmeti Yasası Neler İçeriyor?

Kamu hizmeti kanunu için planlanan revizyona göre, memurların görevlerini yerine getirirken çalıştıkları kuruma duyulan güveni göz önünde bulundurarak dış görünümlerine  dikkat etmeleri gerekiyor. Yasa tasarısı uyarınca, memurların özellikle vücutlarının görünen kısımlarında yer alan belirli giysi, takı, sembol ve dövmelere, ayrıca saç ve sakal şekillerine çalıştıkları kurum tarafından kısıtlama ve yasaklama getirilebilir. Bunlara ek olarak yasa tasarısında, “Dinî veya ideolojik bir çağrışım içeren görünüm özellikleri […], memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği takdirde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir.” ifadelerine yer veriliyor.

“Gizli Başörtüsü Yasağı”

Başörtüsü, yasa metninde açıkça ifade edilmiyor. Ancak, hukuk uzmanları Klaus Ferdinand Gärditz ve Maryam Kamil Abdulsalam, başörtüsü yasağından açıkça bahsedilmese de, federal hükûmetin yasa tasarısına “gizli bir başörtüsü düzenlemesi” yerleştirdiği değerlendirmesini yapmıştı. Gärditz ve Abdulsalam’a göre bu kanun değişikliğine uygun olarak “federal eyaletlerdeki memurların statü hakkını düzenleyen yasa” da uyarlanacağı için, çıkarılacak kanun düzenlemesinin tüm eyaletlerde doğrudan geçerli olacağına dikkat çekilmişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler