'Başörtüsü Yasağı'

Almanya’da Kamuda Başörtüsü Yasağına Federal Konsey’den Onay

Federal Konsey, yeni kamu hizmeti yasasını onayladı. Müslümanlar yeni yasa ile memurlara ülke çapında uygulanacak bir başörtüsü yasağı getirileceği konusunda endişeli.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Federal Konsey (Alm. Bundesrat),  “devlet memurlarının dış görünümüne” ilişkin yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Oylamada başörtüsü dahil olmak üzere içeriğe ilişkin bir tartışma yapılmadı. Yeni yasaya göre, dinî veya ideolojik bir çağrışım içeren dış görünüm özellikleri, memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği takdirde yasaklanabilecek.

Müslümanlar Kaygılı

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) güncellenen kamu hizmeti yasasını gizli bir başörtüsü yasağı içerdiği gerekçesi ile eleştirmiş ve devlet memurlarına ülke çapında genel bir başörtüsü yasağı getirebileceği  kaygılarını dile getirmişti. KRM, 5 Mayıs’ta yayımladığı basın açıklamasında Federal Konsey üyelerini bu yasa tasarısına karşı oy kullanmaya çağırmıştı. 

KRM sözcüsü Erol Pürlü, “Temel din özgürlüğü hakkına kitlesel müdahale eden yasa, Federal Anayasa Mahkemesi’nin koyduğu sınırların çok ötesine geçiyor.” diyerek, düzenleme ile artık bir kişinin davranışlarının değil, kıyafetlerinin yargılanacağını vurguladı.

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici, sosyal medya üzerinden oylama sonrası neticeden duydukları hayal kırıklığını dile getirdi. Kecisi Twitter’da yaptığı açıklamada, “Eyaletler meclisindeki oylamanın sonucu, tüm Müslümanlar ve çeşitliliğin tanınması için mücadele verenler için büyük bir hayal kırıklığıdır.” dedi. İmkanların tükenmediğini ifade eden Kesici, “Müslüman kadınların haklarını savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy da kararı üzülerek karşıladı. Azınlıkların kaygılarının çoğunluk tarafından paylaşılmasını ummuş olduğunu belirtti. Atasoy, “Eyalet hükümetlerini tek doğru olanı yapmaya ve başörtülü kadın memurlara karşı ayrımcılığa izin vermemeye çağırıyoruz.” dedi.

Öte yandan yasanın Federal Konsey’de kabul edilmemesi için başlatılan 2 farklı imza kampanyasına kısa sürede 160 bine yakın kişi imza atarak destek verdi.

Kamu Hizmeti Yasası Neler İçeriyor?

Bu kamu hizmeti kanunu için revizyonuna göre, memurların görevlerini yerine getirirken çalıştıkları kuruma duyulan güveni göz önünde bulundurarak dış görünümlerine  dikkat etmeleri gerekiyor. Yasa tasarısı uyarınca, memurların özellikle vücutlarının görünen kısımlarında yer alan belirli giysi, takı, sembol ve dövmelere, ayrıca saç ve sakal şekillerine çalıştıkları kurum tarafından kısıtlama ve yasaklama getirilebilir. Bunlara ek olarak yasa tasarısında, “Dinî veya ideolojik bir çağrışım içeren görünüm özellikleri […], memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği takdirde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir.” ifadelerine yer veriliyor.

Başörtüsü, yasa metninde açıkça ifade edilmiyorsa da, uzmanlar kanun değişikliğinden başörtülü memurların da etkileneceği görüşünü dile getiriyor.  (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler