'Avusturya'

Eleştirilerin Ardından “İslam Haritası” Geçici Olarak Askıya Alındı

"İslam Haritası" yayınlandıktan sonra birçok farklı kesimden eleştiri toplamıştı. Harita geçici olarak kullanıma kapatıldı.

Görsel: islam-landkarte.at internet sitesi | Değişiklikler: Perspektif

Avusturya hükûmetinin geçtiğimiz mayıs ayında uygulamaya koyduğu “İslam Haritası”, ülkedeki Müslümanların, temsil kurumlarının ve farklı kesimlerden birçok kişi ve grubun tepkisini toplamıştı. Müslümanlara ait kuruluşlara yönelik haritalandırma çalışması, 3 Haziran itibarıyla askıya alındı. Geçtiğimiz günlerde başkent Viyana’da aşırı sağcı bir grup haritadaki bilgilerden hareketle camilerin civarına “Dikkat! Yakınlarda siyasal İslam bulunmaktadır.” yazılı levhalar asıp ibadethaneleri hedef göstermişti. 

3 Haziran günü haritanın internet sitesinde yer verilen duyuruda, son günlerde artan gerginlik sebebiyle platformun bilgi işlem operatörünün değiştiği ve “mevcut şartlar” sebebiyle siteye kısa süreli bir müdahale yapılacağı belirtildi. Açıklamaya göre site, değişikliklerin ardından kısa sürede yeniden kullanıma açılacak.

Viyana Üniversitesi Adına Açıklama

Haritanın hayata geçirilmesindeki paydaşlardan biri olan Viyana Üniversitesinden İslam teolojisi uzmanı Prof. Dr. Ednan Aslan 1 Haziran’da açıklama yayımlamıştı. Aslan, açıklamasında, levhalama olayında karşılaşılan aşırı sağcı eylemlerin bu projenin amacına tamamen zıt olduğunu belirtirken yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu, bu eylemleri kararlılıkla kınadıklarını dile getirdi. Projenin esas amacının Avusturya’daki İslami hayata dair farklı bir tartışma oluşturmak ve içerisindeki çeşitlilikleri ortaya koyarak katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Aslan, son olarak, ilgili tüm tarafları objektif ve bilimsel temelli tartışma ortamına katılmaya davet etti.

Diğer Dinlerin Temsilcilerinden Haritaya Eleştiriler

Viyana Kardinali ve Başpiskopos Christoph Schönborn, Aziz Stephen Katedrali’ndeki Katolik Yortusu (Lat. Corpus Christi) vaazında, Avusturya’da dini barışın korunmasında endişelere sahip olduğunu söyledi. Schönborn “Kamu güvenliğine yönelik tüm haklı ihtiyat ve endişelere rağmen, kökeni ve dünya görüşü ne olursa olsun her insanın Tanrı’nın sureti olarak ‘yok edilemez bir itibara’ sahip olduğu asla unutulmamalıdır. Bu aynı zamanda ‘diğer dinlerin hayatında Tanrı’nın varlığına’ saygıyı da içerir.” sözlerini sarf etti.

Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı ve Moskova Hahambaşısı Pinchas Goldschmidt, birçok araştırmanın Avusturya’da ve tüm Avrupa’da Müslüman karşıtı ruh halinin arttığını doğruladığı bir zamanda, Avusturya’da yaşayan tüm Müslümanları potansiyel bir güvenlik tehlikesi olarak damgalamaya sitem etti. Goldschmidt, haritanın kendisinin de eş başkanı olduğu Müslüman Yahudi Liderlik Konseyi (İng. Muslim Jewish Leadership Council – MJLC) gibi dinler arası örgütleri de içermesini eleştirdi. Haham, “Avusturya hükümetini örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü haklarına saygı gösterme yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz.” dedi.

İslam Haritası Müslümanların Güvenliğini Tehdit Ediyor

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), konuyla ilgili Uyum Bakanı Susanne Raab’a hitaben yazdığı bir açık mektup yayımladı. IGGÖ, 2 Haziran tarihinde yayımlanan mektupta haritanın kullanıma kapatılmasını talep etmişti:

“Ne yazık ki, yürüttüğünüz kamuoyu tartışmasının İslam’ı ve Avusturya toplumunu karşıt kutuplar olarak stilize ettiğine ve genel olarak tüm Müslümanları ve kurumlarını topluma ve demokratik hukuk sistemine potansiyel bir tehdit olarak damgaladığına tanık oluyoruz.”

IGGÖ, bu çalışmanın, şeffaflık ve açıklık sağlamak yerine şüphe kültürünü besliyor ve güvensizlik ve korku uyandırdığını, ancak hiçbir durumda “aşırılıkçı ideolojiler ve gruplarla mücadelede etkili bir araç” temsil etmediğini söyledi. IGGÖ son olarak bu haritayı kaçan bir fırsat olarak değerlendirdi: “Dürüst bir diyalogla ilgileniyorsanız, herhangi bir yanlış anlaşılmayı gidermek için en azından Avusturya İslam Cemaati ve bağlı dini topluluklarımıza bu sunumuzdan önce yaklaşma zahmetine girmeliydiniz. Ne yazık ki, bu fırsat artık heba edilmiştir.”

Harita Bilgilendirmiyor, Karmaşaya Yol Açıyor

İsviçreli sosyolog Marc Helbling, Avusturya ve Avrupa’da İslam’a daha incelikli bir bakış açısı getirdi. Helbling, Avusturya’da esas olarak “ılımlı inananlar” olduğu için, kişinin “halka nasıl yaklaştığı konusunda çok dikkatli olması gerekir” dedi. Münster Üniversitesinde din ve politika konularında çalışmalarını sürdüren Helbling, haritada listelenen Müslüman camileri ve dernekleri hakkındaki bilgilerin seyrek olmasının yanı sıra Viyana merkezli “siyasal İslam” dokümantasyon merkezinin yayıncı olarak hizmet vermesinin, ılımlı ve köktenci kurumları karıştırma tehlikesi oluşturduğunu söyledi. Heibling’e göre, son günlerde özellikle eleştirilen bu kurumların adreslerine ilişkin bilgiler de bilimsel bir tartışma için uygun değil. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler