'Avusturya'

“İslam Haritası” Tartışmaları Sürüyor: Viyana’da Camiler Hedef Gösterildi

Avusturya hükûmetinin başlattığı "İslam Haritası" adlı dijital uygulama, toplumun bir kesimine yönelik ayrımcılık olarak eleştiriliyor. Viyana'da camiler, bu haritadan hareketle hedef gösterildi.

Fotoğraf: Avusturya İslam Cemaati Sosyal Medya Hesabı

Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Uluslararası Barış Enstitüsü (IIP) Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Heinz Gartner, Avusturya’da Müslümanlara ait 600 cami, dernek, eğitim merkezi gibi çeşitli kurumları izlemek için hazırlandığı iddia edilen “İslam Haritası” adı verilen uygulamanın “toplumun belirli bir kesimine yönelik ayrımcılık” olduğunu vurguladı.

Avusturya’da Başbakan Sebastian Kurz iktidarının hayata geçirdiği “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” tarafından Müslümanlara ait kurumların detaylı bilgilerinin yer aldığı, fişlemeyi andıran uygulamaya toplumun farklı kesimleri, tepki göstermeyi sürdürüyor.

Resmi adı “Islam-Landkarte” olan uygulamanın ülkedeki Müslümanları potansiyel suçlu olarak gösterdiği değerlendirmesinde bulunan akademisyen, gazeteci, kanaat önderleri, paylaşılan verilerle belirli bir grubun güvenliğinin risk altına girdiğine işaret ediyor.

Avusturya’daki Müslüman toplumu, uygulamanın derhal sonlandırılmasını isterken son olarak Avrupa Konseyi de Avusturya’yı sert bir şekilde eleştirerek, dijital haritanın bu şekliyle kullanımdan kaldırılması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

“Müslümanlara Yönelik Ayrımcılık”

Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Gartner, gerçekleştirilen uygulamaya yönelik  “Islam-Landkarte toplumda belirli bir guruba yönelik ayrımcılıktır.” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Gartner, söz konusu uygulamanın Müslümanların suça meyilli olarak değerlendirilmesine yol açtığını, iktidarın ortaya koyduğu “dini terörizmle” mücadele argümanın da bu algıyı desteklediğini ifade etti. ABD’de cinsel suç işleyen kişilerin bulunduğu adreslerin internet ortamında paylaşıldığını anımsatan Gartner, bu tür kamusal paylaşımların “kendi adaletini kendin sağla anlayışına zemin hazırlayacağını” söyledi.

“Teşhir, Zulüm ve Aşağılamaya Yol Açar”

Gartner, “Belirli grupların bu şekilde alenen işaretlenmesi her zaman aşağılamanın hatta zulmün başlangıcı ve temelini oluşturmuştur. Yahudi kurumlarının böyle bir muamele görmesini istemem.” görüşünü paylaştı. Bu uygulama sonrasında Müslümanlara ait kurumlara yönelik saldırıların her an yaşanabileceğine dikkati çeken Gartner, iktidarın dindar Müslümanların hedefte olmadığı yönündeki açıklamalarının Müslüman karşıtı eylemleri engellemeyeceğini dile getirdi.

“Harita Kaldırılmalı”

Avusturya Evanjelik Cemaati Baş Piskoposu Michael Chalupka da yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu uygulamanın hayata geçirilmeden önce Avusturya devleti tarafından resmen tanınan bir dinin mensuplarıyla görüşülmemesine tepki gösterdi. Piskopos Chalupka, birçok bireyin kişisel bilgilerinin paylaşıldığı haritanın insanları hayatlarını tehlikeye atabileceğine işaret ederek, “Bu harita hızlı bir şekilde internetten kaldırılmalıdır.” ifadesini kullandı.

Evanjelik cemaatine ait herhangi bir kurumun bu şekilde teşhir edilmesine şiddetle karşı çıktıklarını belirten Chalupka, dinle alakalı konuların eğitim bakanlığında daha iyi ele alındığına değinerek, “Uyum Bakanlığı din özgürlüğü hususunda doğru yaklaşımı henüz bulamamış gibi bir izlenim bırakıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Evanjelik Cemaati Viyana Baş Rahibi Thomas Hennefeld de Müslümanlara yönelik nefret ve İslam karşıtı yaklaşımların etkili olduğu bir süreçte böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesini son derece sorumsuz ve ihmalkar bir tutum olarak gördüğünü ifade etti. Hennefeld, İslam Haritası adı verilen çalışmanın sözde şeffaflık adına yapıldığına değinerek, “Söz konusu uygulamayı hayata geçiren kişilerin övgüyle bahsettikleri şeffaflık, İslam düşmanlarının Müslüman kurumlara saldırı düzenlemesine davetiye anlamına geliyor.” görüşünü paylaştı.

Uyum Bakanı Susanne Raab’ye uygulamanın en hızlı şekilde kaldırılması çağrısında bulunan Hennefeld, bu tür bilgilerin yetkili birimlerin elinde olması, kamuya açık bir şekilde paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Fişleme Yapılıyor İddiası

İktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi koalisyon hükûmetinin öncülüğünde kurulan Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara ait cami, eğitim merkezi gibi çeşitli kuruluşların, hangi çatı derneğine bağlı olduğu, dünya görüşleri, yöneticileri, adresleri gibi detaylı bilgilerin yer aldığı “İslam- Landkarte” adı verilen bir dijital haritayı kamuoyuyla paylaşmıştı.

Viyana Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ednan Aslan’ın kurduğu ekibe yaptırılan çalışmaya tepki gösteren çeşitli kesimler, dijital haritanın Müslümanları potansiyel suçlu gösterdiğini, bir tür fişlemeyi andırdığını ve yolsuzluk soruşturmalarından bunalan hükûmetin bir kez daha çıkış yolu olarak Müslümanlar üzerinden toplumu manipüle etmeye çalıştığını kaydetmişti.

Viyana’da Camiler Hedef Gösterildi

1 Haziran 2021 günü Viyana’da iki caminin bulunduğu lokasyona “siyasal İslam” panosu yerleştirildi. Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGÖ) bağlı camilerin bulunduğu lokasyona yerleştirilen levhalar, Müslüman erkek stereotipli bir görsel ve “Dikkat! Yakınlarda Siyasal İslam Bulunmaktadır.” cümlesine yer veriyor. İşarette aynı zamanda “İslam Haritası” uygulamasının internet sitesi daha fazla bilgi için referans olarak veriliyor.

IGGÖ, bu işaretleri kamuoyuyla paylaştı ve kamu görevlilerini bu hatalı uygulamanın sitesini kapatmaya çağırdı: “Bu işaret bugün IGGÖ’nün Viyana’daki iki camisinin yakınına dikildi. Üzerindeki uyarı doğrudan İslam haritasına atıfta bulunuyor. Sorumluları bir kez daha internet sitesini devre dışı bırakmaya, Müslümanların ve kurumlarının güvenliğini daha fazla tehlikeye ve dayanılmaz tahriklere maruz bırakmamaya çağırıyoruz!”

Irkçı Levhaların Arkasında Kim Var?

Öte yandan ülke basınında yer alan haberlerde, İslam karşıtı levhaların, ırkçı Kimlikçiler (Identitären) Hareketi’ne yakın çevrelerce yapılmış olabileceği belirtilmişti.  Haberde Kimlikçiler Hareketi sözcüsü Martin Sellner’in dijital platformda levhalar asılırken çekilmiş fotoğrafları paylaştığı ifade edildi. İGGÖ, Salzburg kentinde bir camiye de 30 Mayıs’ta ırkçı saldırı düzenlendiğini, caminin giriş kapısına “Önder (‘Führer’-Hitler için kullanılan övgü ifadesi) geri dönüyor” yazıldığını duyurmuştu.

Kendilerini “aktivist” olarak tanımlayan “Hareket Halindeki Vatanseverler” (Alm. Patrioten in Bewegung) adlı bir grup, internet sitelerinde yayınladıkları bildiri ve fotoğraflarla, bu levhaları başkentte camilere astıklarını duyurdu. Grup, “İslam Haritası”nın kendilerine Avusturya’daki İslamizasyonun ne boyutta olduğunu gördüklerini ve yerel halkı konu hakkında bilgilendirme görevi üstlendiklerini belirtti. Paylaştıkları fotoğraflarda yüzlerini maskeleyen grup üyeleri, ülkedeki bütün “vatanseverler”den bu levhalama faaliyetini sürdürmelerini istiyor ve hedef aldıkları camilerin radikalleşme odakları olduğunu iddia ediyor. Gruba göre, “tehdit” altında olan Avusturya’da, hükûmetin haritalandırma çalışması da İslamizasyonun ilk aşamasını teşkil ediyor. Grup, “İslamcılar”ın ülkeden sınır dışı edilmesini talep ediyor. Grubun aynı zamanda faaliyetlerini duyurup, destek istediği bir Telegram kanalı bulunuyor.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler