'Düzensiz Göçmenler'

Fas Kralı, Düzensiz Göçmen Sorunu İçin Talimat Verdi

Fas Kralı, başta İspanya olmak üzere Avrupa'ya giden 18 yaş altı tüm düzensiz göçmenlerin ülkeye geri kabulü için iki bakanını görevlendirdi.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Fas Kralı 6. Muhammed, Avrupa devletlerinde bulunan reşit olmayan Faslı düzensiz göçmenler sorununun çözüme kavuşturulması için İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit ve Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita’yı görevlendirdi.

Fas İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Kral 6. Muhammed’in Faslı olduğu tespit edilen 18 yaş altı tüm düzensiz göçmenlerin ülkeye geri kabulü noktasında kesin ve net tavrını koruduğu belirtildi.

Açıklamada, şu ana kadar başta İspanya ve Fransa olmak üzere Avrupa devletleri ile oluşturulan ortak mekanizmalar sonucu binlerce düzensiz göçmenin ülkeye geri getirildiği kaydedildi.

İade işlemlerinin yavaş olmasının bazı Avrupa devletlerinin karmaşık idari ve adli yapısından kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, Fas’ın sorunun çözümü için her zaman Avrupa Birliği ve Avrupa devletleriyle iş birliğine hazır olduğu aktarıldı.

Reşit olmayan düzensiz göçmenler başta olmak üzere göç sorununun “İspanya ile yaşanan ve asıl nedeni bilinen mevcut krizde bir bahane olarak kullanılmasının üzüntü verici olduğu” vurgulanan açıklamada “Fas, İspanya hükûmetinin asılsız iddialarına cevap verme hakkını doğru zamanda kullanmak için saklı tutuyor.” ifadelerine yer verildi.

Polisario Cephesi Lideri Gali, İspanya’dan Ayrıldı

Batı Sahra’nın bağımsızlığı için mücadele eden Polisario Cephesi’nin lideri İbrahim Gali, Fas’tan gelen baskıların ardından İspanya’dan ayrılarak Cezayir’e gitti. İspanyol basını, İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Logrono kentinde bir hastanede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavi süreci tamamlanan Gali’nin Cezayir hükümetinin gönderdiği bir uçakla Pamplona Havaalanı’ndan alınarak Argel’e götürüldüğünü yazdı.

Gali’nin gece saatlerinde İspanya’dan ayrılmasıyla ilgili bilgilerin Fas makamlarına da iletildiği kaydedildi. Polisario Cephesi’nin lideri olan 71 yaşındaki Gali, hakkındaki iki ayrı suçlamadan dolayı açılan soruşturma kapsamında dün Madrid’deki Ulusal Mahkemeye çevrim içi yöntemle ifade vermiş ve sonrasında mahkeme tarafından şartsız serbest bırakılmıştı.

Aralarında işkence ve insanlık suçu işlediğine dair iddiaların da olduğu suçlamaların tümünü reddeden Gali’nin, söz konusu suçlamalara delil teşkil edecek herhangi bir unsur olmadığına ve sanığın kaçma riski bulunmadığına kanaat getiren İspanyol hakim, suçlama avukatlarının talep ettiği, geçici tutuklama, pasaportuna el koyma gibi ihtiyati tedbir uygulamalarını kabul etmemişti.

İspanyol hükümeti, Gali’nin Kovid-19 hastalığından tedavi edilmesi için insani sebeplerle İspanya’ya getirildiğini belirtmişti. Gali’nin İspanya’dan ayrılmasının iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizi biraz olsun yumuşatması beklense de Fas tarafı gerginliğin tamamen sona ermesi için İspanya’nın Batı Sahra tutumunu netleştirmesini şart koyuyor.

İspanya ile Fas Arasındaki Diplomatik Kriz

Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginliklere sahne olan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya’daki sol koalisyon hükûmetinin 22 Nisan’da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali’yi, yakalandığı Kovid-19 hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.

İki ülke arasındaki siyasi gerginlik, Fas’tan İspanya’ya düzensiz göçmen akınıyla daha da tırmanmıştı. Fas yönetiminin sınır kontrolünü bırakması sonucu 17-19 Mayıs tarihleri arasında 8 binden fazla düzensiz göçmen, Kuzey Afrika’daki İspanyol kentlerinden Ceuta‘nın kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek İspanya’ya geçmişti.

Avrupa Birliğinden destek alarak Fas ile arasındaki sorunu daha fazla büyümeden diplomatik yollarla çözmeye çalışan İspanya’daki sol hükûmet ise Fas’a “sınır ihlali ve tehditkar açıklama yapmaktan kaçınma” çağrısında bulunuyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler