'FRANSA'

Fransa’da Devlet, ‘Ayrımcı Kimlik Kontrolü’ Nedeniyle Tazminat Ödeyecek

Fransa’da mahkeme, polisin 2017 yılında lise öğrencilere uyguladığı "ayrımcı kimlik kontrolü" sebebiyle devleti tazminata mahkûm etti.

Fotoğraf: Shutterstock / riopatuca

Fransa‘da mahkeme, polisin 2017’de kendilerine “ayrımcı kimlik kontrolü” yaptığı gerekçesiyle devleti dava eden 3 lise öğrencisini haklı buldu. Paris Temyiz Mahkemesi, Epinay-sur-Seine bölgesinden İlyas Haddaji, Mamadou Camara ve Zakaria Hadji Mmadi adlı 3 lise öğrencisinin okul gezisinden dönüş sırasında Paris’teki Kuzey Garı’nda polis memurları tarafından sınıf arkadaşları ve yoldan geçenlerin gözü önünde kökenleri nedeniyle “ayrımcı kimlik kontrolüne” maruz bırakıldığına hükmetti. O sırada 17 ila 18 yaşları arasında olan ve aslen Fas, Mali ve Komorlar’dan gelen öğrenciler gezideki diğer 15 öğrencinin önünde çantalarını açmaya zorlandıkları için kendilerini aşağılanmış hissettiklerini söyledi.

Dava Temyize Taşınmıştı

Hükme ilişkin açıklamada yargıçlar, polisin cinsiyet ve fiziksel özellikleri, özellikle kökenleri nedeniyle yaptığı bu kimlik kontrolünün ayrımcılık teşkil ettiği ve devlet açısından ağır suistimal oluşturduğunu belirtti. Mahkeme, devletin her bir gence 1500’er avro manevi tazminat ödemesine karar verdi. Davanın ilk görüldüğü mahkeme Paris Adalet Mahkemesi, sınıftan çok sayıda azınlık olduğu gerekçesiyle kimlik kontrolünün ayrımcı olmadığına hükmetmiş, öğrenciler davayı temyize taşımıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler