'Uygur Türkleri'

Çin, G7 Zirvesi Sonuç Bildirgesindeki İnsan Hakları Eleştirilerine Tepki Gösterdi

Çin, İngiltere'de düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesindeki insan hakları konusundaki tutumu ve ekonomideki "piyasa dışı davranışlarına" yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

14 Haziran 2021 admin
Fotoğraf: Huseyin Aldemir, Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Çin Küresel Televizyon Ağının (CTGN) haberine göre, Çin’in Londra Büyükelçiliği, zirve bildirisindeki eleştirilere yanıt veren bir açıklama yaptı. Açıklamada, sonuç bildirgesinde yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde insan hakları ihlalleri ve zorla çalıştırmayla ilgili iddiaların, gerçekleri çarpıttığı savunuldu.

Çin, Yaşam Kalitesinin Arttığını İddia Ediyor

Sincan bölgesinde “yaşam kalitesinin yıllar içinde arttığı” kaydedilen açıklamada, bölgede “3 milyondan fazla kişinin yoksulluktan kurtarıldığı ve ortalama yaşam beklentisinin son 60 yılda 30’dan 72’ye kadar çıktığı” anımsatıldı. Açıklamada ayrıca sonuç bildirgesinde “Çin’in ekonomide piyasa dışı pratiklere başvurduğu” yönündeki eleştirinin de haksız olduğu belirtilerek “Küresel ekonomik büyümeye üçte birden fazla katkı sağlayan Çin, yabancı girişimler için en uygun ve adil iş ortamını sağlamak için çaba göstermektedir.” ifadesine yer verildi. Kurallara dayalı bir uluslararası ekonomik sistemin azınlık bir grup tarafından değil tüm ülkelere danışılarak belirlenmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Kararlar artık küçük bir grup tarafından dikte edilemez.” değerlendirmesi yer aldı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygulamaları

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, çok sayıda Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler