'İngiltere'

Sığınmacılar Aşırı Sağcıların Irkçı Saldırı ve Tehditlerine Maruz Kalıyor

İngiltere İçişleri Bakanlığı, ülkede sığınmacıların, kaldıkları eski askeri kışla ve otellerde aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirilen en az 70 ırkçı olaya maruz kaldığını bildirdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

The Guardian‘ın İngiltere İçişleri Bakanlığından edindiği verilere göre Bakanlık, 1 Ocak-13 Temmuz arasında aşırı sağcılar tarafından sığınmacılara yönelik eski askeri kışlalar Napier ve Penally ile otellerde en az 70 ırkçı saldırı olayının yaşandığını kaydetti. Sığınmacıların maruz kaldığı saldırılara ilişkin tanık ifadelerinde, bir sığınmacıya arabayla çarpma girişimi dahil taş, yumurta, şişe atılması, tecavüz tehditleri, kavga başlatma girişimleri ve kapıdan havai fişek atılması gibi çok sayıda rahatsız edici olayın yaşandığı belirtildi.

Bakanlığın sağladığı otellerde kalan Yemenli bir sığınmacı, maruz kaldığı ırkçı saldırı olaylarını şöyle anlattı: “Bizi videoya kaydederek otel çevresinde dolaşıyorlardı. Bize hakaret ediyor, küfür ediyor, ‘Burayı terk edin, bizim yemeğimizi neden yiyorsunuz, bizden uzak durun, siz burada yabancısınız’ diye bağırıyorlardı. Otelin dışına çıkmaktan çok korktuk ve kendimizi içerisinde kalmamız gereken bir hapishanede gibi hissettik. İşkence ve zulmün çok olduğu ülkelerden kaçtık ve buraya geldiğimizde kendimizi güvende hissettik ancak bu tür ırkçı saldırıları gördüğümüzde korunmadığımızı hissettik.”

İçişleri Bakanlığından bir sözcü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sığınmacıların kaldığı yerlerde herhangi bir kişinin düşmanca veya ırkçı olaylar yaşamasının kabul edilemez olduğunu ve her olayın kapsamlı şekilde soruşturulmasını sağladıklarını bildirdi.

İnsan Hakları Örgütleri: “Veriler Irkçı İstismar Düzeyini Doğru Yansıtmıyor”

Sığınmacılara ilişkin çalışmalar yürüten insan hakları kuruluşları ise Bakanlığın açıkladığı verilerin gerçek rakamların çok altında olduğu görüşünü paylaşıyor. Humans for Rights Network kurucusu aktivist Maddie Harris, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Oteller ve askeri kışlalar gibi büyük ölçekli konaklama yerlerinde güvenlik arayan insanları gettolaştırmak, onları zarara uğratıyor. Açıklanan rakamlar, desteklediğimiz kişilerin maruz kaldığı ırkçı istismar düzeyinin doğru temsili değil. Sığınmacılarla, bu konaklama yerlerinde ve çevresinde sık sık karşılaştıkları ırkçı taciz olayları nedeniyle kendilerini ne kadar güvensiz hissettiklerini dile getirdikleri çok sayıda görüşme yaptık.”

Mülteci ve sığınmacılara yönelik dayanışma çalışmaları yürüten Care4Calais adlı yardım örgütünün kurucusu Clare Moseley da korunmasız sığınmacıları hedef almanın aşırı korkaklık olduğu değerlendirmesinde bulundu. Moseley, “Hükûmetimiz, sığınma arayan insanları Napier Kışlası veya büyük oteller gibi yerlere yerleştirmek yerine toplumumuza entegre olmaları için desteklemelidir.” şeklinde konuştu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler