'ALMANYA'

Almanya, 31 Ağustos’a Kadar Afganistan’dan Herkesi Tahliye Edemeyecek

Almanya Dışişleri Bakanı, 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan çıkarmak istedikleri kişilerin hepsini tahliye edemeyeceklerini söylerken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı yeterli vakitlerinin olduğunu düşündüklerini açıkladı.

24 Ağustos 2021 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 31 Ağustos’a kadar Afganistan’dan çıkarmak istedikleri kişilerin hepsini tahliye edemeyeceklerini söyledi. Maas, Bild gazetesinin televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Afganistan’dan tahliye operasyonu 31 Ağustos’a kadar veya birkaç gün fazla sürse bile bu sürenin Almanya veya ABD’nin ülkeden çıkarmak istediği kişilerin tahliye edilmesi için yetmeyeceğini belirtti.

“Bu askeri tahliye operasyonunun kalan günlerinde herkesi Afganistan’dan çıkaramayacağız. Bunu dürüstçe söylemek gerekir.” diyen Maas, bundan dolayı askeri tahliyelerden sonra da Afganistan’dan insanları tahliye etme imkanının bulunması gerektiğini, bunun için de Kabil Havalimanının sivil kullanımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Maas, tahliye operasyon süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda gün içinde Washington’da karar alınmasının beklediğini aktardı.

“Ne Kadar AOlursa Olsun Taliban İle Konuşmak Zorundayız”

Müttefik ülkeler ve Taliban ile görüşmeler yapıldığını belirten Maas, “Ne kadar acı olursa olsun Taliban ile konuşmak zorundayız. Bunun alternatifi, insanları kendi hallerine bırakmak. Buna hazır değiliz.” değerlendirmesinde bulundu.

Maas, Özbekistan, Tacikistan veya Pakistan gibi Afganistan’ın komşu ülkelerine karadan kaçan insanlar için de seçeneklerin bulunmasını talep etti. Almanya’nın şimdiye kadar, 351’i Alman vatandaşı olmak üzere, yaklaşık 3 bin 800 kişiyi Afganistan’dan tahliye ettiği bilgisini paylaşan Maas, nerede bulunduklarını bildikleri yaklaşık 100 Alman vatandaşı ve onların aileleriyle temasta olduklarını, bu insanları da güvenli şekilde havalimanına götürmeye çalıştıklarını kaydetti.

ABD’ye Göre, Amerikan Vatandaşlarının Afganistan’dan tahliyesi İçin Yeterli Vakit Var

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Afganistan’dan ayrılmak isteyen tüm Amerikalıların tahliyesi için 31 Ağustos’a kadar yeterli vakitlerinin olduğunu düşündüklerini açıkladı. Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin düzenlediği günlük basın toplantısına katılarak Afganistan’daki durum konusunda değerlendirmelerde bulundu. Afganistan’dan 14 Ağustos’tan bugüne kadar 37 binden fazla kişiyi tahliye ettiklerinin altını çizen Sullivan, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda tahliyeler sırasında ortaya çıkan karelere ilişkin, “Afganistan’dan tahliye sürecinde acı ve umutsuzluk verici görüntüler ortaya çıktı ancak iç savaşın ortasındaki bir başkentten yapılan hiçbir tahliye bu görüntüler olmadan yapılamazdı.” dedi.

“Başarılı Bir Operasyon Yürüttüğümüze İnanıyoruz”

Sullivan, Afganistan’daki amaçlarının, kendilerine yardım eden olabildiğince çok Afgan’ı ve ülkeden çıkmak isteyen Amerikan vatandaşını tahliye etmek olduğunu vurgulayarak “Biz başarılı bir operasyon yürüttüğümüze inanıyoruz.” ifadesini kullandı. Taliban’ın, ABD’nin Afganistan’dan ayrılmak için son tarihi olan 31 Ağustos’un uzatılmasına yanaşmadığının anımsatılması üzerine Sullivan, “Bu tarihin uzatılıp uzatılmayacağı günün sonunda Başkan Joe Biden’ın kararı olacaktır. Ancak ben 31 Ağustos’a kadar ayrılmak isteyen tüm Amerikalıları çıkaracak kadar vaktimizin olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. Bölgedeki tahliye çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirten Sullivan, hem Taliban ile hem de müttefikleri ile yakın temas içinde olduklarını ve ABD Başkanı Biden’ın yarın G7 ülkeleri ile bu konuyu görüşeceğini dile getirdi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler