'ARAKAN'

Arakanlı Müslümanlara Yönelik Soykırımın Yıl Dönümünde Dayanışma Çağrısı

Myanmar'da darbe karşıtı milletvekillerinin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ve sivil toplum grupları, dördüncü Arakan Soykırımını Anma Günü'nde adalet ve hesap verebilirlik çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Asya kıtasındaki Katoliklere yönelik haberler yapan Union of Catholic Asian News (UCA) haberine göre, Myanmar’da askeri yönetimi tanımayan darbe karşıtı milletvekillerinin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti NUG’dan yapılan açıklamada, “Hakikat ve adalet adına faillerden hesap sormak önemlidir. Çünkü böyle yapmanın gelecekteki vahşetlere karşı caydırıcı olacağına inanıyoruz.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Arakan halkının gönüllü ve güvenli şekilde onurlu bir yolla ülkelerine geri gönderilmesinin en büyük öncelikleri olmaya devam ettiği bir kez daha belirtildi.

Arakan‘ın 4 yıl önce maruz kaldığı şiddet, ağır insan hakları ihlalleri ve kitlesel yerinden edilme hatırlatıldı. Öte yandan, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları grupları, Arakanlılarla dayanışmalarını dile getirerek, mağdurlar ve hayatta kalanlar için adaleti sağlamak adına Myanmar askeri cuntasının derhal Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesi çağrısında bulundu. Ülkenin ikinci büyük şehri Mandalay’da ise genç kadınlar, “Ezilen Arakanlı kadınlarının davası bizim davamızdır. Tecavüzcü orduya karşı kadınlarımızın görkemiyle savaşacağız.” yazılı pankartlarla sokaklara döküldü. Ayrıca kadın grupları, ülkelerinin ezilen azınlığıyla dayanışma amacıyla “Özür Dileriz” kampanyası başlattı.

Arakan Rohingya Birliği, Soykırımın 4. Yılında Katliamı Kınadı

Arakan Rohingya Birliği (ARU), Myanmar ordusunun 25 Ağustos 2017’de silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletindeki sivillere yönelik katliamını 4. yılında kınadı. ARU’dan yapılan yazılı açıklamada, Arakan halkının, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara uyguladığı soykırım ve suçlar için Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde hesap vermesini istediği bildirildi.

Soykırımın 4. yılı dolayısıyla hayatını kaybeden binlerce kişinin “Arakan Soykırımını Anma Günü”nde büyük üzüntüyle yad edildiği belirtilen açıklamada, toplu katliamlar ve tecavüzler, yaralamalar, hane halkını evlere kapatma, bebekler ve çocukları yakma gibi insanlık dışı suçların faillerinin adalete teslim edilmesi istendi. Açıklamada, Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonları sırasında işlenen insanlık dışı suçlar açık şekilde kınandı. Arakanlıların 4 yıl önce şiddet, ağır insan hakları ihlalleri ve kitlesel yerinden edilmelere maruz kaldığı hatırlatılan açıklamada, uluslararası topluma ülkenin Bangladeş ve Çin ile imzaladığı üç taraflı anlaşmaya tam olarak uyması amacıyla Myanmar’daki askeri yönetime daha fazla baskı uygulaması için çağrı yapıldı.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan‘daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan‘daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler