'Batı Balkanlar'

AB-Batı Balkan Zirvesi Öncesi Von Der Leyen’den Açıklamalar

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von der Leyen'den ziyaret ettiği Bosna Hersek ve Hırvatistan'da Batı Balkan ülkelerine aşı çağrısında bulundu ve Birlik'in Batı Balkanlarla olan ilişkilerine değindi.

Fotoğraf: Vedran Bosnjak - AA.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Batı Balkan ülkelerine yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılamayı hızlandırmaları çağrısında bulundu. AB Dönem Başkanı Slovenya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek AB-Batı Balkan Zirvesi öncesinde bölge ülkelerini ziyaret eden Von der Leyen, Bosna Hersek ve Hırvatistan’ı birbirine bağlayan Svilaj köprüsünün açılışına katıldı.

“Batı Balkanlar, Avrupa’ya Dahildir”

Hırvatistan’ın Bosna Hersek sınırında bulunan Svilaj kentinde düzenlenen törende konuşan Von der Leyen, AB’nin desteğiyle yapılan köprünün AB ile Batı Balkanları birbirine bağladığını ifade ederek, “Batı Balkanlar, Avrupa’ya dahildir. Bu bizim ortak çıkarımızdır.” dedi.

Bölge ülkelerin Kovid-19’a karşı aşılama çalışmalarını hızlandırması gerektiğine işaret eden Von der Leyen, aşılamanın hayat kurtardığını belirtti.

Von der Leyen, AB’nin Batı Balkan Ekonomi ve Yatırım Planı oluşturduğunu söyleyerek, “Bölge ülkeleri arasında da köprü inşa edilmeli ve bu barış köprüsü olmalı. Ülke yöneticileri vatandaşlarının çıkarlarını ilk sıraya koymalı. Bizler her adımda sizlerle olmaya hazırız.” diye konuştu.

“Bu Köprü İki Halkı Birbirine Bağlayacak”

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic de köprünün açılışıyla Bosna Hersek ile ilişkilerinin çok daha güçleneceğini belirterek, bölge ülkeleri arasında güven ve barışın inşa edilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ise AB’nin desteğiyle ülkesi ve Hırvatistan’ın büyük bir projeyi hayata geçirdiğine işaret ederek, “Bu köprü sadece iki ülke sınırını değil, iki halkı da birbirine bağlayacak.” diye konuştu.

Sırbistan Ziyareti

AB Dönem Başkanı Slovenya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek AB-Batı Balkan Zirvesi öncesinde bölge ülkelerini ziyaret eden Von der Leyen, Sırbistan’ın Niş kentinde Niş-Brestovac demir yolu iyileştirilme çalışmalarının başlangıç etabına katılarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, Kosova’nın Sırbistan araçlı plakalara geçici plaka vermesiyle başlayan ve Kosovalı Sırpların protestolarıyla devam eden krizin sona erdirilmesinin mümkün olduğunu ifade ederek “Sürdürülebilir dostane bir çözümün bulunacağına eminim. Hepimiz mevcut durumdan endişe duyuyoruz.” diye konuştu.

Batı Balkanlar’da güçlü ilişkilerin kurulması gerektiğine işaret eden Von der Leyen, Sırbistan’ın AB üyeliğini desteklediğini belirtti Vucic de Kosova ile kriz noktasında AB çatısında imzalanan tüm anlaşmalara harfiyen uyduklarını söyleyerek, “AB’nin dengeli yaklaşımından dolayı son derece memnunum. Von der Leyen, gerginliğin azalmasının ve diyalog sürecine geri dönülmesinin önemini vurguladı.” dedi.

AB üyeliğinin Sırbistan için öncelik olduğunu kaydeden Vucic, ileriki dönemde enerji alanındaki yatırımlara odaklanacaklarını söyledi.

Von der Leyen; Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Hırvatistan temaslarının ardından Bosna Hersek’te Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya gelecek. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler