'Açık Cami Günü'

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Açık Cami Günü’nü Kutladı

Almanya'da Açık Camı Günü'nün 25. yılında camiler, misafirlerini bekliyor. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, günün önemiyle ilgili bir mesaj yayınladı.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 3 Ekim’deki Açık Cami Günü’nün 25. yılı için Müslümanlar Koordinasyon Konseyinin (KRM) cami cemaatlerine hitap ettiği ve onları kutladığı bir yazılı açıklama yayınladı.

Sözlerine Açık Cami Günü’nün önemine dikkat çerek başlayan Steinmeier, cami cemaatlerine teşekkür ederken sözkonusu cemaatlerin Alman toplumuna olan katkılarının altını çizdi:

“Sizleri selamlıyorum ve 3 Ekim’de Almanya’nın birçok yerinde 25. kez Açık Cami Günü’nün gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Bu özel günde olduğu kadar yılın diğer birçok gününde de, ülke genelinde genç ve yaşlı cami topluluklarındaki kararlı kadın ve erkeklere, bağlılıkları için teşekkür ederim.

Cami cemaatleri, insanların büyük bir sosyal bağlılık gösterdikleri ve her şeyden önce gönüllü çalışmalar gerçekleştirdikleri yerlerdir. Siz sevgili adanmış insanlar, inancınızı yaşamanın yanında birbiriniz ve içinde yaşadığınız çevre için bir şeyler yapıyorsunuz.”

“Bu Sizin Toplumunuz!”

Steinmeier, devamında, Müslümanların yaptıkların katkıları takdir ederek toplumun asli üyeleri olduğunu hatırlattı ve daha da aktif rol almaya çağırdı:

“Karşılaşmaların mümkün olduğu ve bir arada yaşamanın başarılı olduğu yerlere ve günlere daha fazla dikkat etmeliyiz. Müslümanların inançları gereği toplumumuza yaptıkları katkıların hak ettiği takdiri göreceğini umuyorum. Siz ve topluluklarınız doğal olarak demokratik, dinî açıdan çok çeşitli toplumumuzun merkezine aitsiniz. Merkezde bulunan size ait olan yeri alın ve onu doldurun. Bu topluluğu şekillendirmeye yardım edin, çünkü bu sizin toplumunuz!”

Almanya Cumhurbaşkanı toplumun genelini ilgilendiren birçok konunun olduğuna değinirken Açık Cami Günlerinde de bu konuların çeşitli sloganlarla altının çizildiğine değindi. Steinmeier, bu konu ve sloganlardan başlıcalarının ‘Çevreyi koruma’, ‘göç’, ‘dayanışma’, ‘dindarlık’, ‘gençlik’  konularını ve zor pandemi koşulları altındaki ‘Olağanüstü zamanlardaki inanç’ sloganını bunlara örnek olarak gösterdi.

Gündelik Hayatta Yaşanan İslam’ın Görünürlüğü

Cummhurbaşkaın Steinmeier, son olarak, KRM bünyesinde camilerin Açık Cami Günü vesilesiyle Almanya’daki İslam’ın görünür kılınmasında oldukça mühim bir faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi. Bunun Almanya’nın karşılıklı anlayış ortamına olan katkısını önemsediğini ifade ederek teşekkür ederek sözlerini noktaladı:

“KRM çatısı altındaki cami toplulukları çeyrek asırdır mahallelerinden ilgi duyanlara kapılarını açarak (Müslüman) cemiyet hayatının tüm canlılığına ve tüm çeşitliliğiyle inançlarına ışık tutuyor. Bu, ülkemizdeki gündelik hayatta yaşanan İslam’ı görünür kılmak için önemli bir işarettir.

Almanya birçok din ve mezhebin ülkesi haline geldi. Herkesin özgürce gelişme hakkı var ve herkesin birbiriyle saygı ve hoşgörü içinde yaşaması gerekir. Bu günle Almanya’da anlayış ve açıklığa katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim ve size birçok zenginleştirici buluşmalar diliyorum.” (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler