'Arakanlı Müslümanlar'

Arakanlı Müslüman Lider, Mülteci Kampında Öldürüldü

Arakan Rohingya Barış ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Mohib Ullah, Bangladeş'teki mülteci kampında silahlı kişilerce vurularak öldürüldü.

Mohib Ullah'ın cenaze töreni. Fotoğraf: Stringer - AA

Bangladeş’in güneyindeki bir mülteci kampında Arakanlı Müslümanların (Rohingya) bir lideri silahlı kişilerce vurularak öldürüldü. İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) sitesinde yer alan habere göre, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki Kutupalong kampında Arakan Rohingya Barış ve İnsan Hakları Derneği (ARSPH) Başkanı Mohib Ullah öldürüldü.

HRW Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, “Mohib Ullah, Bangladeş’e mülteci olarak geldiklerinde akıl almaz kayıplar yaşayan ve acılar çeken Arakanlı Müslümanlar topluluğu için hayati bir sesti.” dedi.

Beyaz Saray’a davet edilen ve BM İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan Mohib Ullah’ın Arakanlı Müslümanların en yüksek profilli savunucularından biri olduğu belirtildi.

Arakanlıların yaşadığı sorunları dünyaya duyurmaya çalışan Mohib Ullah’ın Bangladeş’teki mülteci kamplarında cinayet, tecavüz ve kundaklama gibi hadiseler konusunda uluslararası araştırmacılara bilgi sağladığı vurgulandı.

ABD’den Suikastın Aydınlatılması Çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) liderlerinden Mohib Ullah’ın Bangladeş’in güneyindeki bir mülteci kampında silahlı kişilerce öldürülmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, bu suikastin aydınlatılması için inceleme başlatılması çağrısında bulundu.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, “Arakanlı Müslüman savunucusu ve topluluk lideri Mohib Ullah’ın 29 Eylül’de Bangladeş’te öldürülmesi bizi derinden üzdü ve rahatsız etti.” ifadesini kullandı.

Ullah’ın, dünyanın dört bir yanındaki Arakanlı Müslümanların insan haklarının cesur ve ateşli bir savunucusu olduğunu belirten Blinken, “2019’da Dini Özgürlüğü Geliştirmeye Yönelik Bakanlar Toplantısı’nda konuşmak üzere Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyine ve ABD’ye gelmişti. Gezisi sırasında deneyimlerini Başkan ve Başkan Yardımcısı ile paylaştı ve dinî saikli zulümden kurtulan diğer kişilerle birlikte konuştu.” bilgisini verdi. Blinken, menfur saldırının faillerinden hesap sormak amacıyla Ullah’ın ölümüyle ilgili tam ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundukların kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler