'Kanada Yerlileri'

Trudeau Kanada Yerlilerinden Özür Diledi

Kanada Başbakanı Trudeau, ortaya çıkan kayıt dışı toplu çocuk mezarları için Kanada yerlilerinden özür diledi.

Fotoğraf: Mert Alper Derviş - AA.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, British Columbia eyaletinin Kamloops kentinde yerli liderlerle bir araya geldi ve 29 Mayıs’ta bahçesinde 215 çocuğa ait ceset kalıntıları bulunan yatılı kilise okulundan kurtulanları dinledi. Trudeau ayrıca, Ulusal Hakikat ve Uzlaşma Günü kutlamalarında davetlerine yanıt vermediği için Tk’emlúps te Secwépemc First Nation topluluğundan özür diledi.

Yatılı Kilise Okullarında Ne Olmuştu?

İlki 1840’ta Katolik Kilisesince Kanada hükûmeti adına açılan ve sonuncusu 1997’de kapatılan yatılı kilise okulları, 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla koparılarak alıkonulduğu yerler olarak tarihe geçti.

Beyaz çoğunluğun hakim olduğu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılan çocukların büyük kısmının kötü muameleye maruz kaldığı, açlık ve soğuğun yanı sıra cinsel ve fiziksel tacize uğradığı, hatta bazı çocuklar üzerinde tıbbi deneyler yapıldığının belirlendiği öne sürülmüştü.

Yatılı kilise okullarında yaşanan trajedinin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Hayattaki mağdurların 6 bininden fazlasını dinleyen Komisyon, çalışmalarını 2015’te tamamladı ve yaşananları “kültürel soykırım” olarak tanımlayarak 4 bin sayfalık rapor yayımlamıştı. Bazı kaynaklarda, kilise okullarında kalırken ölen çocukların sayısı 4 bin 200 olarak verilirken; Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayının 5 bin 995 olduğu kaydedildi.

Kanada Yerlilerinin İmzaladığı Çocuk Refahı Anlaşması

Ortaya çıkan kayıt dışı isimsiz çocuk mezarlarının, sorunu ülkenin en önemli gündemi haline getirmesi üzerine Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Saskatchewan eyaletindeki bir kilisede resmî kayıtlarda yer almayan 751 çocuk mezarının bulunmasıyla gündeme gelen bir başka yerli toplumu olan Cowessess First Nation ile çocuk refahı konusunda kendilerine tam yetki veren bir anlaşma imzalamıştı. 

Anlaşma, Cowessess First Nation yerli topluluğuna çocuk ve aile hizmetleri üzerinde, çocuklarının en iyi çıkarı, kültürel sürekliliği ve ulusal asgari standartlarda asli eşitliği sağlamak için tüm yargı yetkisini kullanmalarına imkan sağlıyor. Anlaşma ayrıca federal hükûmetin gelecek iki yıl içinde, yerli toplumun yeni bir çocuk ve aile hizmetleri sistemini uygulamaya sokabilmesi için 38,7 milyon dolarlık mali taahhüdünü de içeriyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler