'Düzensiz Göç'

Akdeniz’de On Binlerce Göçmene “Geri İtme” Uygulanıyor

On binlerce düzensiz göçmenin göç rotası olan Akdeniz'de AB ülkeleri, "geri itme" uygulamarıyla göçmenleri Libya kıyılarına zorla döndürüyor.

Fotoğraf: Stringer - AA.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin uyguladığı “geri itme” politikası nedeniyle Akdeniz’de yakalanan binlerce düzensiz göçmen Libya’ya zorla döndürülmeye devam ederken, Libyalı yerel otoriteler AB’yi düzensiz göç ile mücadelede yeterli desteği vermemekle suçluyor.

Başkent Trablus’un doğusundaki Karabolli kentinin 33 kilometre açıklarında göçmenleri taşıyan bir botun Libya Sahil Güvenliği tarafından geri döndürüşünü görüntülendi. Libya üzerinden Avrupa’ya geçmek için Akdeniz’e açılan 80 göçmen, sahil güvenlik ekiplerince denizden geri çevrilerek karaya çıkarıldı. Aralarında 2’si hamile 15 kadın ve 5 çocuğun da bulunduğu göçmenlerin tamamına yakınının bitkin düştüğü ve ayaklarının çıplak olduğu gözlendi.

Akdeniz’deki Ölümcül Göç Rotası

Gece saatlerinde Karabolli’den denize açılmalarından birkaç saat sonra Libya Sahil Güvenlik ekiplerince geri döndürülen göçmenlerden Sudanlı Hüseyin (28), yaptığı açıklamada, Akdeniz’deki yolculuğun kendileri için ölümcül olabileceğini anlattı.

Kendisi ve beraberindekilerin kaçakçılar tarafından kandırıldığını belirten Hüseyin, anlaştıkları kaçakçının kendilerini dayanıksız lastik bota bindirdiğini aktardı.

İtalya’ya ulaşmak için denize açıldığını dile getiren Hüseyin, şunları söyledi:

“Gece saat 22.00 gibi kaçakçı vasıtasıyla Karabolli’den (denize) açıldık. Ama kaçakçı bizi kandırdı. Fiber tekne ayarladığını söylemişti. 40’lık (motor gücü) bir motor verdi ama yeni değildi, kullanmıştı. Bizden çok para aldı. 4 bin 500 dinar (900 dolar), bazılarından 6 bin dinar (1200 dolar) aldı. Mesafe uzak ve motor dayanıksız olduğu için ulaşamayacağımızı düşünüyorduk. Ölümümüze yol açabilirdi.”

Libyalı Yetkililer AB’den Şikayetçi

Libya Sahil Güvenliğinin göçmenleri geri döndürmek için köhne bir balıkçı teknesi kullanması ise, neredeyse her gün göç dramına tanık olunan Akdeniz’deki önlemlerin eksikliğini gözler önüne serdi. Libya Sahil Güvenliğinin Karabolli Bölge Amiri Denizci Albay Fethi Cuma Ziyani, göçle mücadelede iş birliği ve destek eksikliği nedeniyle AB’yi suçladı.

Ziyani, “Karabolli’de onlardan (AB’den) edindiğimiz tek şey, 2 adet revir olarak kullanılan konteyner kabinden ibaret.” dedi. Denizdeki arama kurtarma devriyeleri için kısıtlı imkanlarla çalıştıklarını aktaran Libyalı yetkili, şunları söyledi:

“Devriyeler gibi geri kalan konularda bize verdikleri destek yok. Buradaki devriyeler için ne Deniz Kuvvetlerinden ne de AB’den destek verildi. Tamamen kendi imkanlarımızla çalışıyoruz. Göçmenlerin kurtarılması, su ve yiyecek gibi yardımları kendi bütçemizden karşılıyoruz.”

“AB’den Destek Bekliyoruz”

Ziyani, arama kurtarma faaliyetleri için gerekli araçlara sahip olmadıklarını dile getirerek, “Devriyeler için araçlarımız yok. Elimizdekiler birimimize ait değil. Birim olarak (kurtarma teknelerini) geçici süreliğine temin edip geri veriyoruz. Oysa Karabolli göç sorununda mültecilerin en yoğun kullandığı sıcak bölgelerden biri sayılıyor.” diye konuştu.

Libya Sahil Güvenlik yetkilisi, şöyle devam etti:

“Bizim için en önemlisi devriye araçları ve birimin imkanları konusunda lojistik destek sağlanması. Bu bina ömrünü yitirmek üzere, birimdeki personel de tükenmiş seviyede. İmkan sağlamazsanız devriye personelinin görevini yerine getirmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Bu olumsuz noktalardan birisi. Onlardan (AB’den) destek bekliyoruz. Ama doğrusu çok basit şeyler haricinde hiçbir destek göremedik.”

“Libya’da Göç Sorunu Kaotik Hâl Aldı”

2011’den bu yana iç savaş ve istikrarsızlığın hakim olduğu Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişinde en çok kullanılan ülke hâline geldi. Akdeniz’e açılan göçmenlerden her yıl yüzlercesi bindikleri güvensiz botların batması sonucu boğulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak veya kurtarılarak Libya’ya gönderiliyor.

Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) paylaştığı son verilere göre, bu sene 25 binden fazla göçmen Libya’ya geri gönderildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden en az 470’inin öldüğü, 660’ının kayıp olduğu bildirildi.

Firar Eden Göçmenler Vurularak Öldürülmüştü

Göçmenlere yönelik “geri itme” politikası uygulanması, acil durum çağrılarına cevap verilmemesi ve kurtarma çabalarının engellenmesi nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde sorumluluğu bulunduğuna işaret ediliyor. Denizden kurtarılan veya yakalanarak Libya’ya döndürülen göçmenlerse, bu ülkede insanlık dışı koşulların hakim olduğu gözaltı merkezlerine kapatılıyor.

IOM, 8 Ekim’de, Trablus’ta bir gözaltı merkezindeki aşırı yoğunluk ve kötü koşullar nedeniyle göçmenlerin firar girişiminde bulunması üzerine çıkan kargaşada 5 göçmenin vurularak öldürüldüğünü duyurmuştu.

IOM tahminlerine göre Libya’daki gözaltı merkezlerinde yaklaşık 10 binden fazla düzensiz göçmen bulunurken, buradaki göçmenler Libya’dan tahliye edilmek için Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlardan destek bekliyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler