'Yüz Tanıma Yazılımı'

Facebook Yüz Tanıma Sistemini Kapatıyor

Eleştirilerin odağındaki sosyal medya platformu Facebook, yüz tanıma yazılımını sonlandırma kararı aldığını duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock.

Sosyal medya platformu Facebook, yüz tanıma sistemini kapatma kararının nedeni olarak gizlilik düzenlemeleri konusundaki belirsizliği gösterdi. Facebook yönetimi, bu kapsamda bir milyardan fazla insana ait görüntü verilerinin silineceğini açıkladı.

Fotoğraf ve videolardaki kişileri etiketlemek için otomatik tanımlama yapan sistemin teknolojisinin büyük şirketler tarafından kötüye kullanılması birçok insan için endişe yaratıyor. Facebook’un yeni çatı şirketi Meta‘nın yapay zeka alanından sorumlu Başkan Yardımcısı Jerome Pesenti, sistemin kullanımını yönetecek yeni kurallar dizisinin Avrupa Birliği gibi yasama organları tarafından oluşturulacağını ve bu sürecin devam ettiğini açıkladı: “Bu devam eden belirsizliğin ortasında, yüz tanıma kullanımını daraltılmış bir dizi kullanım şartıyla sınırlamanın uygun olduğuna inanıyoruz.”

Facebook Eleştirilerin Odağında

Yüz tanıma yazılımın sonlandırılması kararı, şirketin sosyal medya platformlarında yalan haberlerin, nefretin ve kışkırtıcı içeriğin yayılmasını durdurma çabalarından ziyade büyümeye öncelik verdiğini ortaya çıkaran dışarı sızdırılmış bir dizi belgenin yarattığı tartışmaların ardından geldi.

Facebook’un yanı sıra WhatsApp ve Instagram gibi diğer platformların da sahibi olan ana kuruluşun adını Meta Platforms Inc. olarak değiştirme kararı da, dikkatleri şirketin şimdiye kadarki en kötü krizlerinden birinden başka yöne çevirme girişimi olarak görülüyor.

Facebook’un yüz tanıma yazılımını terk etmesi, şirketin itibarını düzeltmeye çalıştığının bir işareti olabilir. Yüz tanıma yazılımı, gizliliği tehlikeye attığı ve belirli grupları hedef almak için kullanılabileceği endişesiyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Fotoğrafları Etiketleme Önerisi Kaldırılmıştı

Sosyal medya ağı, 2019 yılında, kullanıcılarından platform üzerine yükledikleri fotoğraflardaki arkadaşlarını etiketlemeyi önermeyi sonlandırmıştı. Bu karar, Illinois eyaletinde etiket önerisi özelliği nedeniyle şirkete açılan bir davanın ardından gelmişti.

Aynı yıl içinde San Francisco, polis ve diğer belediye birimleri tarafından kullanılan yüz tanıma yazılımının yasaklandığı ilk ABD şehri olmuştu.

1 Milyardan Fazla İnsanın Verileri Silinecek

Reuters kaynaklı haberlere göre, Facebook’un aralık ayına kadar bu özelliği küresel düzeyde tamamen kaldırması bekleniyor. Pesenti, Facebook’un günlük aktif olan kullanıcılarının üçte birinden fazlasının yüz tanıma seçeneğini tercih ettiğini söyledi. Bu oran yaklaşık 640 milyon kullanıcıya denk geliyor.

Sistemin sonlandırılması, “bir milyardan fazla insanın bireysel yüz tanıma şablonlarının silinmesi” anlamına geliyor. Platformun görme engelliler için fotoğrafları açıklayan otomatik alternatif metin (alt-text) aracı, artık fotoğraftaki kişileri tanımlayamayacak ve fotoğraflanan insanların isimlerini seslendirmeyecek.

Pesenti yayınladığı yazılı açıklamada, son olarak, yüz tanıma teknolojisinin kullanıcıların kilitli hesapları kurtarmasına yardımcı olmak için kullanılmaya devam edeceğini söyledi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler