'Sosyal Medya'

Facebook Kullanıcıları Sahte Haberleri Gerçeklerden Daha İlginç Buluyor

New York Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yanlış bilgi yayımlayan aşırı sağ Facebook sayfaları siyasi yelpazedeki diğer kaynaklara kıyasla daha yüksek etkileşime sahip.

Fotoğraf: Shutterstock.com

New York Üniversitesi “Demokrasi için Siber Güvenlik” platformu tarafından yapılan bir araştırma, aşırı sağdan gelen haberlerin ve sahte içeriklerin sosyal medya platformu Facebook’ta oldukça popüler olduğunu gösterdi. Araştırma, Facebook’ta Ağustos 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında yayınlanan, her biri 100’den fazla kullanıcısı olan yaklaşık 3 bin kaynaktan gelen gönderileri incelendi. Bununla birlikte 3 bin gönderinin doğruluğunu tespit etmek için ABD kaynaklı iki bağımsız haber doğrulama platformu olan Newsguard ve Media Bias / Fact Check’ten yararlanıldı. Gönderiler “aşırı sağ, orta sağ, merkez, orta sol ve aşırı sol“ olmak üzere 5 farklı kategori altında sınıflandırıldı.

Aşırı Sağ İçerikler Facebook’ta Daha Fazla Etkileşim Sağlıyor

Araştırmaya göre hem sol hem de sağcı aşırılık yanlısı içerikler diğer haber kaynaklarına kıyasla yüksek etkileşim oluşturuyor. Aşırı sağ olarak değerlendirilen haber kaynakları, gönderileriyle takipçi başına haftalık en yüksek etkileşimi elde ediyor. Araştırmacılar bu bilginin, 2020 seçimlerindeki Goldstein, The German Marshall Fund, Nilolav ve diğerieri, Harvard Misinformation Review gibi diğer sosyal medya araştırmacılarının bulgularıyla da tutarlılık gösterdiğini kaydediyor.

Özellikle aşırı sağ kaynaklı yanlış ve manipülatif bilgi yayan sayfalar, diğer aşırı sağ sayfalara göre takipçi başına ortalama yüzde 65 daha fazla etkileşim elde ediyor. Dezenformasyona dayalı içerikler böylelikle sosyal iletişim ağlarında hızla yayılabiliyor. Buna karşılık sağcı medya güvenilir içerik yayınladığında daha az tıklanma ile karşı karşıya kalıyor. Nitekim aşırı sağdaki sahte haberler, haftada bin takipçi başına ortalama 426 etkileşim alırken, doğru içerikteki bir makale bin takipçi başına ortalama sadece 259 tıklama alıyor.

Haber Ne Kadar Sahte Olursa, O Kadar Viral Mı Oluyor?

Ancak araştırmaya göre “haber ne kadar sahte olursa, o kadar viral olur” algısı sol görüşlü medyada pek bir işe yaramıyor. Nitekim araştırmacılar sol görüşlü medyanın yalan haber yayınladığı takdirde izlenme sayısının yüzde 70’e varan oranda azaldığını kaydediyorlar. Bununla birlikte araştırmacılar aşırı sağ ve aşırı sol haber kaynaklarından gelen yayınlarla etkileşimin, ABD’de seçim gününe yakın tarihler ile ABD Kongre Binası’nın basıldığı gün olan 6 Ocak’ta zirveye ulaştığını aktarıyorlar.

Bazı Sorular Açıkta Kalıyor

Araştırma Facebook’ta, farklı kaynaklardan gelen etkileşimlerin ölçülüp karşılaştırılmasına imkân sağlamakla beraber, yayınlanan sahte içeriklerin neden bu kadar çok etkileşime ulaşabildiği sorusuna cevap vermiyor. Öte yandan gerçekte kaç kişinin bir içeriği gördüğü veya onu ne kadar süreyle okuduğu da tam olarak tespit edilemiyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler