'Ayrılıkçılık Yasası'

Fransa’da Kapatılan Caminin Açılması İçin Danıştaya Başvuru Yapıldı

Fransa'da "radikal öğretileri yaydığı" gerekçesiyle valilik kararıyla 27 Ekim'de kapatılan Allonnes Camisi'nin yetkilileri, kararın iptali için Danıştaya başvurdu.

@AA değişiklikler: Perspektif

Ülkenin kuzeybatısındaki Sarthe bölgesinde yer alan Allonnes Camisi’nin avukatları Nabilla Asmane, William Bourdon ve Vincent Brengarth tarafından yapılan ortak açıklamada, camiye yönelik suçlamaların kaynağının imzasız ve tarihsiz belgeler ile mesnetsiz istihbarat notları olduğu kaydedildi.

Allonnes Camii yönetiminin 12 Kasım’da caminin yeniden faaliyetlerine başlaması için Danıştaya başvuru yaptığının belirtildiği açıklamada, “Bir yargıcın başvurusu olmadan valiliğin talebiyle uygulanan kapatma kararının, inanç ve dernek özgürlüğü başta olmak üzere temel birçok hakka aykırılık teşkil ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, yönetim ve cemaatin kamu makamlarıyla daima iyi ilişkiler içinde olduğu, caminin “radikal İslam” bahanesiyle kapatıldığı, İçişleri Bakanı’nın kapatılma kararından memnuniyet duyduğu açıklamasının ise üzüntü verici olduğu belirtildi.

El Kalem Derneği bünyesinde faaliyet gösteren caminin yaklaşık 300 kişilik cemaati ile 110 kadar Kur’an eğitimi alan talebesi bulunuyor.

Sarthe Valiliği 25 Ekim’de, caminin “şehadeti, silahla cihadı meşru gösterdiği, şeriatın tesisine çalıştığı ve radikal fikirler yaydığı” gerekçesiyle 6 aylığına kapatılacağını duyurmuş, 27 Ekim’de caminin kapısına mühür vurulmuştu.

Fransa‘da Camilere Yönelik Denetim Sıkılaştırıldı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin cami yöneticilerinin banka hesaplarına el konulduğunu, yıl sonuna kadar 7 cami ve derneğin daha benzer gerekçelerle kapatılacağını açıklamıştı.

Darmanin, 29 Eylül’de, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte de, “ayrılıkçılık” yasası yürürlüğe girmeden önce ülkede “aşırıcıların” bulunduğu 650 yerin kapatıldığını ve 24 bin yerin polis tarafından denetlendiğini vurgulamıştı.

Ülkedeki 2 bin 500 camiden 92’sine yapılan denetlemelerin sonucunda 21 cami kapatıldı. Ayrıca Eylül 2020’den bu yana 36 bin yabancının, kamu düzenini tehdit ettiği gerekçesiyle oturum izinleri iptal edildi.  Fransa’da bugüne kadar Müslümanlara ait birçok dernek çeşitli gerekçeler öne sürülerek feshedilmişti. 

Fransa yönetimi, ağustos ayında kabul ettiği “ayrılıkçılık” yasasıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa ile ele alınan başlıca konular arasında, kamu hizmetinde tarafsızlık ve cumhuriyet prensiplerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlendirme, uzaktan eğitimin kısıtlanması, özel okulların durumunun gözden geçirilmesi, derneklerin hem faaliyet hem de finansal anlamda denetlenebilir olması gibi başlıklar yer alıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler