Belçika’da Aşı Yaptırmayan Sağlık Personelinin İşine Son
Belçika'da 1 Nisan 2022'den itibaren Kovid-19'a karşı aşı olmayan sağlık çalışanlarının işine son verilmesi kararı alındı.
Belçika’da, hükûmet, sağlık personelinin aşı olmasını zorunlu hâle getirecek yönetmeliği hazırladı. Buna göre, yeni yılda 1 Ocak ile 31 Mart arasında geçiş dönemi uygulanacak. Bu dönemde sağlık çalışanlarının çalışabilmeleri için aşı olduklarını gösteren kanıt veya son 72 saat içinde negatif sonuçlu test sunmaları gerekecek. Bunlara uymayan kişiler çalışamayacak ve geçici işsizlik maaşına başvurabilecek.
Evden Çalışma ve Kapatmalar Gündemde
1 Nisan’dan itibaren ise tüm sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu olacak. Aşı olmayı reddeden sağlık personelinin işine son verilecek. Yönetmeliğin Bakanlar Kurulu tarafından bu hafta onaylanması bekleniyor.
Belçika hükûmetinin, son haftalarda artan Kovid-19 vakalarına karşı yaz başında gevşetilen tedbirlerle ilgili karar alması da bekleniyor. Evden çalışma zorunluluğu ve gece kulüplerinin kapatılması gibi seçeneklerin gündemde olduğu belirtiliyor.
Belçika’da şu anda günlük ortalama vaka sayıları 10 bin civarında seyrediyor. Hastanelerde Kovid-19 nedeniyle tedavi gören kişilerin sayısı da artmaya devam ediyor. Vakalardaki artış nedeniyle yoğun bakım yataklarının yarısının Kovid-19 hastalarına ayrılması istendi.
Birleşik Krallık’ta da Sağlık Personeline Aşı Zorunluluğu Geliyor
Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Sajid Javid, 1 Nisan 2022’den itibaren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının sağlık personeli için zorunlu olacağı duyurulmuştu. Javid, parlamentoda yaptığı açıklamada, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetlerinde (NHS) görev yapan 1,2 milyon tam zamanlı personel için nisandan itibaren Kovid-19 aşısının zorunlu olacağını bildirmiş, “Yalnızca Kovid-19’a karşı tam aşılı olduklarını gösterebilenler istihdam edilebilir.” demişti.
Öte yandan, ülkede sağlık sektörü çalışanlarını temsil eden örgüt NHS Providers Baş Yöneticisi Chris Hopson, BBC’ye yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ta 80 bin ila 100 bin NHS çalışanının aşısız olduğunu belirtmiş, zorunlu aşılama nedeniyle çok sayıda personelin ayrılması durumunda bunun sağlık hizmeti için risk oluşturacağının altını çizmişti. (AA, P)