Almanya’da Enfeksiyonla Mücadele Kanunu Meclisten Geçti
Almanya’da pandemi olağanüstü hâli yeni kanunla kaldırıldı. Bu kanun yerine Enfeksiyonla Mücadele Kanunu yeni şekliyle yürürlüğe girdi.
Almanya’da koalisyon hükümeti kurma hazırlığı yapan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti, tarafından hazırlanan korona önlemlerine ilişkin paket, Federal Meclis’te kabul edildi. Yeni paketin kabul edilmesiyle, ülkede 2020 yılı Mart ayından beri süre gelen pandemi olağanüstü hâli de kaldırıldı. Mecliste yapılan konuşmalarda, mevcut hükümetin salgınla mücadelesi kıyasıya eleştirilirken, mevcut hükümet olağanüstü hâlin devamını istedi.
Olağanüstü Hâl Yerine Yeni Kanun
Almanya’da pandemi olağanüstü hâli yeni kanunla kaldırıldı. Bu kanun yerine Enfeksiyonla Mücadele Kanunu yeni şekliyle yürürlüğe girdi. Eski kanun ile yeni kanun arasında aslında fazla bir değişiklik veya yenilik bulunmuyor. Sadece, eyaletlerin pandemi ile ilgili alacağı kararların yasal dayanağı ortaya konulmuş oldu.
Almanyada mecliste Kabul edilen yeni yasaya göre tam bir kapanma öngörülmüyor. Daha önce de geçerli olan bazı kurallar şöyle olacak: Almanya’da eyalet hükümetleri, federal hükümetin bir genelge veya kararını beklemeden sokağa çıkma kısıtlaması uygulayabilecek, kültür ve spor etkinlikleri ile kalabalık gerektiren toplantılarını yasaklayabilecek. Eyaletler, pandemiyi gerekçe göstererek, gösteri yapma ve dinî faaliyetleri yasaklayamayacak. Her hangi bir iş yerinin kapatılması öngörülmeyen yasayla okullar da kapatılmayacak. Korona ile ilgili belgelerde sahtecilik yapanlara duruma göre üç aydan beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Hastane ve bakım evlerinde çalışanlarla, buralara ziyarete gelenler negatif korona test sonucu gösterecekler. Otobüs ve trenlerde “3G” kuralı geçerli olacak. 3G kuralı iş yerlerinde de geçerli olacak. Mümkün mertebe evden çalışılacak.
Belçika, Vaka Sayılarının Artması Üzerine Tedbirlerini Sıkılaştırdı
Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Kovid-19 vakalarının artması nedeniyle tedbirlerinin sıkılaştırılması için yapılan görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Ülkedeki durumun kırmızı alarm verdiğini belirten de Croo, 10 kişiden 9’unun aşılanmış olması nedeniyle “kapanma”ya gidilmeyeceğini ifade etti. De Croo, tam aşılanmış kişiler için takviye dozlarına ne zaman başlanacağının netleşmediğini belirtirken, mart ya da nisan 2022’ye işaret etti. Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayı ve ulusal sağlık konseyinin tavsiyesi doğrultusunda 5-11 yaş aralığına aşılamanın da en kısa zamanda başlayacağını söyleyen de Croo, bunun gönüllülük esasına dayanacağının altını çizdi.
Maske Zorunluluğu Geri Geldi
De Croo’nun açıkladığı ve 20 Kasım’dan itibaren geçerli olacak tedbirlere göre, açık havada ve kapalı mekanların bir kısmında kaldırılan maske takma zorunluluğu, kaç kişinin bulunduğuna bakılmaksızın geri getirildi. Maske zorunluluğu 12 yaş yerine 10 yaş üstü herkes için uygulanırken, okullarda takılıp takılmayacağı bölgesel hükümetlerin takdirinde olacak. İç mekanlarda 50, dış mekanlarda 100’den fazla kişiyi içeren ve “Güvenli Kovid Belgesi” ile girilen yerlerde de maske takmak zorunlu olacak. Söz konusu belge, kişilerin aşılarının tam olduğunu, son 48 saatte PCR testi yaptırarak negatif sonuç aldıklarını ya da yakın zamanda hastalığı atlattıklarını kanıtlıyor.