'Kovid-19'

Belçika’da Koronavirüs Tedbirleri Nedeniyle Camiler Yeniden Kapanıyor

Belçika’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki büyük artış üzerine, federal hükümetin aldığı önlemlerin yanında bölgesel hükümetler de yeni tedbirler alıyor. Alınan tedbirler, başkent bölgesindeki camileri de kapsıyor.

Fotoğraf: AA

Belçika’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki büyük artış üzerine, federal hükümetin aldığı önlemlerin yanında bölgesel hükümetler de yeni tedbirler alıyor. Brüksel Bölge Hükümeti Başbakanı Rudi Vervoort’un, bölgenin 19 belediye başkanıyla toplantısından ardından yeni kararları açıkladı. Alınan kararlar, ibadethaneleri de kapsayan yeni kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

Alınan yeni önlemler kapsamında Brüksel bölgesi camileri 5 vakit namaz ve Cuma namazı için kapalı olacak. Ayrıca bu dönemde camilerde düzenlenen eğitim faaliyetlerine de ara verilecek. Yapılan açıklamada cenaze törenlerinin en fazla 15 kişinin katılımıyla, cenaze gösterilmeden yapılabileceği belirtildi. Dinî nikahlar ise en fazla 5 kişinin huzurunda gerçekleşirken nikaha yalnızca gelin, damat, iki şahit ve din görevlisi katılacak. Söz konusu uygulamalar yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi’nde geçerli olacak.

Flaman Bölgesi ve Valon Bölgesi için ise durum değişmedi. Daha önce duyurulan maske kullanımı, sosyal mesafe, hijyen, kişisel malzeme kullanımı, seccade vb. önlemlere uygun olarak camiler, 5 vakit namazlar ve Cuma namazı için halka açık kalacak. Yeni kurallar 26 Kasım 2020 Pazartesi günü itibarıyla başlayacak ve 19 Kasım’a kadar devam edecek.

Sokağa Çıkma Kısıtlaması

Vakalardaki artış üzerine alınan bir başka önlem ise gece sokağa çıkma kısıtlaması oldu. Buna göre uygulama başkentte 22.00-06.00 saatleri arasında olacak.

Belçika genelinde ise sokağa çıkma kısıtlaması, gece yarısından 05.00’e kadar uygulanıyor. Her 4 testten 1’inin pozitif çıktığı başkentte, açık ve kapalı tüm alanlarda maske takma zorunluluğu geri getirildi. Daha önce de bu uygulama vardı; ancak kalabalık olmayan açık alanlarda maske takma mecburiyeti kaldırılmıştı.

Bunların dışında tiyatro ve sinema salonları, müzeler ve kültür merkezlerinin kapatılması, paket servis yapanlar hariç tüm dükkanların 20.00’de kapatılması, mağazalarda herkesin tek başına, yanında yakını olmadan alışveriş yapması, profesyonel müsabakalar hariç tüm spor karşılaşmalarının iptal edilmesi kararlaştırıldı.

Üniversitelerde de Uzaktan Eğitime Geçilecek

Ülkenin Fransızca konuşulan Valon bölgesinde de gece sokağa çıkma kısıtlaması 22.00-06.00’da uygulama kararı alındı. Valon bölgesinde, birlikte alışveriş yapan kişi sayısı 2 olabilecek, mümkün olan işlerde evden çalışma zorunluluğunun denetimi yapılacak, yaşlı bakımevlerinde kalanları sadece 1 kişi ziyaret edebilecek. Valon bölgesi, üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine karar verdi. İlkokul, ortaokul ve liselerde normal eğitim devam ediyor.

Çekya ve Belçika Vaka Sayılarında Başta

Belçika şu anda 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vaka sayısı bakımından Avrupa’da Çekya’nın arkasından geliyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin son 14 günlük verilerine göre, Çekya’da 100 bin kişide yeni vaka sayısı 1210, Belçika’da 1115 seviyesinde bulunuyor.

Belçikalı yetkililer, vakalardaki artışın “alarm verici” boyutta olduğunu belirterek bir hafta içinde günlük 20 bin vaka sayısına gelineceğini beklediklerini açıkladı. Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, Belçika’daki vaka sayılarını verirken haftalık toplamın günlük ortalamasını dikkate alıyor. Buna göre, 14-20 Ekim’de günlük ortalama, önceki haftaya kıyasla yüzde 56 artarak 11 bin 201 oldu.

11,4 milyon nüfuslu Belçika’da 20 Ekim günü kayda alınan vaka sayısı 15 bin 432 ile salgının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bugüne kadar 287 bin 700 kişinin virüs kaptığı ülkede 10 bin 658 kişi hayatını kaybetti. Ülkede her gün ortalama 37 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Hastanelerde de doluluk giderek artıyor. Şu anda ülke genelindeki hastanelerde 4 bin 61 kişi Kovid-19 tedavisi görüyor. Bunların 632’si yoğun bakımda tutuluyor. Belçika’da 2 bin civarında yoğun bakım yatağı bulunuyor. Artan hasta sayısı nedeniyle hastanelere yoğun bakım yataklarının en az yarısının Kovid-19 vakaları için ayrılması talimatı verilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler