'Almanya'

Yeni Koalisyon Hükûmeti Tarafsızlık Yasasını Değiştirmek İstiyor

Almanya'da yeni koalisyon hükûmeti, başörtülü kadınların kamu görevlisi olmasının önünde bir engel teşkil eden Tarafsızlık Yasası için yeni bir düzenlemeye gitmeyi planlıyor.

Fotoğraf: Shutterstock / David Z Cheng

Almanya’da yakın zamanda işbaşı yapması beklenen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluşan- koalisyon hükûmeti, Tarafsızlık Yasası’nı Federal Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara göre yeniden düzenlemeyi planlıyor.

Yüksek Mahkemenin Kararı Bekleniyor

Koalisyon sözleşmesinin sunumunda konuşan Yeşiller’den Bettina Jarasch, yeni hükûmetin Federal Anayasa Mahkemesinin konuyla ilgili yakında açıklayacağı kararını beklediğini ve Tarafsızlık Yasası’nın buna bağlı olacak şekilde uyarlanacağını belirtmişti.

Jarasch, Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında “öğretmenlere genel bir başörtüsü yasağının din özgürlüğü ile bağdaşmadığı” yönünde verdiği hükmü tekrarlaması hâlinde Berlin eyaletindeki Tarafsızlık Yasası’nın değiştirilmesi gerekeceğini söyledi. Bu değişikliğin gerçekleşmesiyle birlikte, okullarda çalışan öğretmenlere başörtüsü yasağı uygulanamayacağını aktardı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin farklı bir karara varması durumunda Tarafsızlık Yasası olduğu gibi uygulanmaya devam edecek.

Tarafsızlık Yasası ve Başörtüsü Yasağı

2020 Ağustos ayında Erfurt şehrinde bulunan Federal İş Mahkemesi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin dinî inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına hükmetmişti. Berlin eyaletinde 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası’nda (Neutralitätsgesetz) yer alan genel başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğu görüşüne varan mahkeme, bir alt mahkeme olan Eyalet Mahkemesinin tazminat kararını onamıştı. 

2005 yılından bu yana yürürlükte olan Tarafsızlık Yasası, Almanya’da bu alandaki en kapsamlı düzenleme niteliğinde. Yasa, kamu görevlilerinin göze çarpan dinî ve ideolojik sembolleri ve kıyafetleri giymelerini yasaklıyor. Federal Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında, eğitim alanındaki bu tür yasaklara yalnızca okuldaki barış ortamının somut anlamda tehlikeye girmesi durumunda izin verilebileceğine karar vermişti.

Koalisyonun Müslümanlara Yönelik Vizyonu

Koalisyon ortakları, başkent Berlin’i bir örnek olarak öne sürerek Müslümanların sosyal hayata katılımını ve görünürlüğünü teşvik etmek istiyor. Bu amaçla, “Berlin’de Müslüman Yaşamı için Devlet Konsepti” geliştirilecek ve Berlin’deki İslam Forumu bağımsız bir koordinasyon ofisi tarafından desteklenecek. Koalisyon, İslamofobi ile mücadele konusunda kararlı  davranmak niyetinde. Bu doğrultuda, Müslüman karşıtı ırkçılık konusunda uzman bir komisyonla çalışmaya devam edilmesi ve eylem stratejisi geliştirilesi planlanıyor.

SPD ve Yeşiller aralık ayındaki parti kongrelerinde koalisyon anlaşması taslağını oylamaya sunacak. Sol Parti de, 17 Aralık’a kadar devam edecek olan parti üyeleri karar sürecini başlattı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler