'2021 Almanya Seçimleri'

Almanya’da Yeni Koalisyon Sözleşmesi Neler Vaat Ediyor?

Almanya'daki yeni koalisyon hükûmetinin imzaladığı protokole göre ülkede nelerin değişmesi hedefleniyor?

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş - AA. Değişiklikler: Perspektif.

Almanya’da hükûmet kurmak için müzakere yürüten Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon protokolünün tamamlandığını 24 Kasım’da açıkladı.

Koalisyon Hükûmetinin Bileşenleri

SPD Eş Genel Başkanları Walter Norbert-Borjans ve Saskia Esken, Yeşillerin Eş Genel Başkanları Robert Habeck ve Annalena Baerbock (fotoğrafta), FDP Genel Başkanı Christian Lindner ile SPD’nin Başbakan adayı olan Maliye Bakanı Olaf Schoz (fotoğrafta) koalisyon protokolünü başkent Berlin’deki Westhafen Kongre Merkezi’nde düzenlenilen basın toplantısıyla duyurdu. Koalisyon anlaşmasını partiler kendi içlerinde de oylayacak.

Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberallerden oluşan “Trafik Lambası Koalisyonu”nda yeni Başbakanın Sosyal Demokratlar partisinden Olaf Scholz olduğu açıklanmıştı. Anlaşmaya göre Sosyal Demokratlar partisine 6, Yeşiller ve Hür Demokratar partisine ise 5’er bakanlık görevi verilmişti. Üzerinde ittifak edilen 177 sayfalık sözleşme metni “İlerleme için daha fazla cesaret. Özgürlük, adalet ve sürdürülebilirlik için ittifak” başlığını taşıyor.

Öne Çıkan Siyasi ve Ekonomik Vaatler

Sözleşmede en dikkat çekici vaatlerin başında çifte vatandaşlığın AB dışından gelenler için de mümkün hâle getirilmesi ve Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaştırılması geliyor. Vatandaşlık hakları açısından göze çarpan bir başka vaat ise seçimlerde oy verebilme yaşının 18’den 16’ya düşürülmesi.

Kısa süreli (Alm. Minijob) ve orta ölçekli iş (Alm. Midijob) ödemelerinin 520 ve 1300 avro tabanına getirilmesi dikkat çeken bir ekonomik vaat. Asgari ücretin ise saatlik 12 avroya çekileceği belirtiliyor. Dar gelirliler için Hartz IV (446 avro) yerine ‘Bürgergeld’ adı verilen ‘Halk Ödeneği’ getirme kararı aldı. ‘Halk Ödeneği’nin Hartz IV’e göre 31 euro daha fazla olması bekleniyor. Almanya’daki konut arzına yönelik bir çözüm öneresi olarak, her yıl yeni 400 bin konut yapılması vaadi dikkat çekiyor. Bununla alakalı olarak kira ücretlerindeki pahalılığın önüne geçilmesi amacıyla, kira artış freni (Alm. Mietpreisbremse) uygulamasının 2029’da kadar uzatılacağı da belirtiliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomideki ağırlığını arttırma stratejisinin önemli bir unsuru olarak 2030 yılına kadar trafikteki araçların yüzde 30’unun elektrikli araba olacağı vaat ediliyor.

Almanya’nın Müslümanlarına Yönelik Vaatler

Sözleşme metni, aynı zamanda, İslam ve Müslümanlar için önemli konu başlıklarına sahip. Koalisyonun gündeminde aşağıdaki vaatler yer alıyor:

Müslüman toplumların temsilini arttırmak, üniversitelerde imam eğitiminin yaygınlaştırılması, Müslüman yaşamının çeşitliliğini teşvik etmek, İslami topluluklar arasındaki iş birliğini desteklemek, Müslümanlara yönelik düşmanlığa odaklanarak aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı mücadelenin sürdürülmesi ve NSU Kurbanları için bir dokümantasyon ve anma merkezinin kurulmasını sağlamak. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler