'Kovid-19 İlacı'

Kovid-19 İlaçlarına Acil Kullanım Onayı

Pfizer'ın firmasının ardından Merck firmasının ürettiği ağızdan alınan Kovid-19 ilacına da acil kullanım onayı verildi.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer’ın ardından, ABD’li ilaç firması Merck’in Kovid-19’a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilaca da “acil kullanım” onayı verdi. FDA’dan yapılan açıklamada, Kovid-19’a karşı etkisi ispatlanan ikinci hap olarak Merck firmasının ürettiği Molnupiravir ilacının da Omicron varyantıyla mücadele için onaylandığı duyuruldu.

Evde Kullanılabilecek Bir İlaç

Açıklamada, acil kullanım izninin yaşlılar, obezlik ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar da dahil olmak üzere Kovid-19 belirtileri olan tüm yetişkinleri kapsadığı belirtildi. Pfizer’ın Paxlovid ilacının onaylanmasından bir gün sonra alınan kararla hastaların eczanelerden alarak evde kullanabileceği Molnupiravir, Kovid-19’a karşı ağızdan alınan ikinci tedavi yöntemi olarak kayıtlara geçti.

New Jersey merkezli Merck firması 11 Ekim’de Kovid-19’a karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA’ya başvurmuştu. Birleşik Krallık, Merck’in ürettiği “Molnupiravir” isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu. Merck, Molnupiravir’in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti.

Merck’in ürettiği ilaç geçtiğimiz aylarda satış fiyatı nedeniyle tepki toplamıştı. ABD’den federal yardım alarak yaklaşık 18 dolara üretilen ilaç için 700 doların üzerinde bir fiyata satmak için ABD hükûmetiyle anlaşma imzalanması tartışmalara yol açmıştı. Acil kullanım onayının çıkmasının ardından firmanın yaklaşık 7 milyar dolar gelir elde edeceği tahmin ediliyor. 

Acil Kullanım Onaylı Paxlovid Kovid-19 İlacı

FDA’dan yapılan önceki açıklamada, acil kullanım onayı verilen Pfizer’ın ürettiği ilacın Kovid-19’a karşı ağızdan alınan ilk tedavi yöntemi olduğu bildirilmişti.  Açıklamada, ilacın güvenli olduğu, hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmada önemli bir araç olacağı ifade edildi.

“Paxlovid” adıyla reçeteyle satışa sunulacak ilaç, 12 yaş üstü yüksek riskli hastaların tedavisinde kullanılacak. Ağızdan alınan ilacın Kovid-19 teşhisi konulduktan hemen sonra ve semptomların görülmeye başladığı ilk 5 günde alınması gerekecek.

“Yüzde 89 Etkili”

Pfizer, 16 Kasım’da Kovid-19’a karşı geliştirdiği ilacının orta ve yüksek riskli hastalarda ve sadece aşı yaptırmamış kişilerin tedavisinde kullanılması için FDA’ya başvurmuştu. ABD’li ilaç şirketi, ilacının orta ve yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 89 azalttığını açıklamıştı.

ABD’li bir diğer ilaç şirketi Merck ise 11 Ekim’de Kovid-19’a karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA’ya başvurmuştu. İngiltere, Merck’in ürettiği “Molnupiravir” isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu. Merck, Molnupiravir’in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler