'Kanada'

Kanada Sivil Özgürlükler Derneği, Trudeau Hükûmetini Mahkemeye Verdi

Kanada Sivil Özgürlükler Derneği (CCLA), federal hükûmeti, kamuoyunda "savaş yasası" olarak bilinen ve ülke genelinde uygulamaya konan "Acil Durumlar Yasası" nedeniyle mahkemeye verdi.

Fotoğraf: Markgo / Shutterstock.com

Merkezi Toronto’da bulunan derneğin Başkanı Noa Mendelsohn Aviv, yaptığı açıklamada, “Hükûmet daha önce hiç kullanılmamış kapsamlı sonuçları olacak acil durum ilan etti.” dedi.

Aviv, Başbakan Justin Trudeau’nun hareketini “olağanüstü” ve “anayasaya aykırı” olarak nitelendirerek, Acil Durumlar Yasası’nın demokratik süreçleri korumak için ilan edilebileceğini, ancak yaşanan süreçte buna ihtiyaç olmadığını kaydetti.

Aviv, şöyle devam etti: “Acil Durum Yasası açık. Bu yasanın uygulanması için Kanadalıların yaşamı, sağlığı ve güvenliği için çok ciddi bir tehlike olmalı veya ülkenin toprak bütünlüğü, güvenliği veya egemenliği için ciddi bir tehdit olmalıdır. CCLA, federal hükûmetin acil durum önlemleri çağrısına karşı hukuki süreç başlattı.”

Trudeau Hükûmetine “Uygulamayı İptal Edin” Çağrısı

Açtıkları davanın ardından deklarasyon yayımlayan dernek, federal hükûmeti olağanüstü hâl ilanını iptal etmeye çağırdı. Deklarasyonda, federal çapta olağanüstü hâl uygulaması anlamına da gelen Acil Durumlar Yasası’na dair, hükûmetin ileri sürdüğü gerekliliklerin de ortadan kalktığı hatırlatılarak, “Bugün yasa için oylamada bulunacak parlamenterleri ilgilendiren soru; hükûmetin bir hafta önce olağanüstü hâl ilanı yayınlamakta haklı olup olmadığı değil, bugün haklı olmaya devam edip etmeyeceğidir. Bize göre net cevap hayırdır.” ifadeleri kullanıldı.

Deklarasyonda şunlar kaydedildi:

“Şu anda, hükûmet için uygun hareket tarzı, bu olağanüstü hâl ilanını iptal etmektir. Açık olalım, her Kanadalı şu anda acil durum emirlerine tabidir. Emirler, ülke çapında barışçıl toplanmayı sınırlandırıyor ve finans kurumlarının banka hesaplarını yargı denetimi olmaksızın dondurmasını gerektiriyor. Federal hükûmet, bu yasaların nasıl ve ne zaman kullanılacağını kontrol etmez. Bu yasal yetkiler ülke genelinde polis memurlarının ellerine bırakılmıştır.”

Acil Durumlar Yasası’nı Uygulama Önergesi Parlamentoda Oylanacak

Bu arada Acil Durumlar Yasası’nın uygulama önergesinin Kanada Federal Parlamentosu’ndaki görüşmeleri bugün tamamlanacak. Geç saatlere kadar devam etmesi beklenen oturumda milletvekilleri, Trudeau hükûmetinin önergesini oylayacak. Kanada Parlamentosu’nda geçen cuma günü için 15 saat olarak planlanan oylama oturumu, polis güçlerinin şehri protestoculardan temizlemek için başlattıkları operasyonlar sebebiyle bugüne ertelenmişti.

Önergeye, Muhafazakar Parti ve Quebec Bloku karşı çıkarken, azınlıktaki Trudeau hükûmetine Yeni Demokrat Parti (NDP) destek veriyor. NDP’nin desteği, önergenin kabul edilmesi için yeterli oluyor.

Kovid-19 kısıtlamalarına karşı çıkan ve 4. haftasına giren, başkent Ottawa’yı felç eden “Özgürlük Konvoyu” protestolarına karşı Kanada hükûmeti hafta başında Acil Durumlar Yasası’nı yürürlüğe sokmuştu. Ülkede “Savaş Yasası” olarak da bilinen yasanın, kabul edildiği 1988’den bu yana ilk kez uygulandığına işaret edilmişti.

Başbakan Trudeau tarafından 14 Şubat pazartesi günü ilan edilen Acil Durumlar Yasası, finansal kurumlara, ablukayla bağlantılı bir kişinin veya işletmenin hesabını mahkeme emri olmadan dondurmak veya askıya almak için yeni yetkiler vermişti. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler